Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gotowany filet z kurczaka

1
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Martaa1986

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kurczaka
2 
Marchewka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bazylia świeża
1  ząbek
1  Płaska łyżka
Koperek
1  łyżka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.57 g
Węglowodany
7.56 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
283.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
1 litr wody zagotować i wrzucić kostkę warzywną. Filety z kurczaka pokroić na kawałki oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Krok 2
15 min
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do gotującego się wywaru. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok 3
35 min
Mięso włożyć do wywaru. Gotować do miękkości. Dodać natkę koperku i pietruszki.
Gotowany filet z kurczaka

Krok 1 z 3

1 litr wody zagotować i wrzucić kostkę warzywną. Filety z kurczaka pokroić na kawałki oprószyć solą, pieprzem i bazylią.

Gotowany filet z kurczaka

Krok 2 z 3

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do gotującego się wywaru. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Gotowany filet z kurczaka

Krok 3 z 3

Mięso włożyć do wywaru. Gotować do miękkości. Dodać natkę koperku i pietruszki.

Drób jest rodzajem mięsa, które świetnie smakuje jako gotowane, smażone i pieczone. Każda propozycja ma grono swoich zwolenników. Gotowany filet z kurczaka to propozycja dla tych, którzy cenią sobie delikatny smak drobiu i chętnie rezygnują z dużej ilości tłuszczu. Dodatek Kostki do Smaku warzywnej WINIARY oraz warzyw dopełni smak filetu z kurczaka delikatnymi aromatami. Gotowany filet z kurczaka wspaniale smakuje razem z kaszą lub ryżem, serwowany z bukietem kolorowych surówek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.6g / 63%
Węglowodany
7.6g / 11%
Tłuszcze
7.6g / 26%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
S Sylwia
.

Kurczaka doprawiłam pieprzem młotkowanym z kolendrą i do wywaru dodałam szczyptę kurkumy. W smaku rewelacja❤️

Winiary
.
Expert

Brzmi dobrze!

A Agata
.

Bardzo smaczne danie,ja dodaję do ugotowanego wywaru śmietanę. oczywiście danie przestaje być dietetyczne ale za to nabiera aksamitnego smaku.

Winiary
.
Expert

Agato, coś za coś! ;) Dziękujemy za inspirację, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych naszych przepisów.

Pokaż więcej komentarzy