Kurczak gotowany na parze
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
43.88 g
Węglowodany
0.71 g
Tłuszcze
26.58 g
Wartość energetyczna
423.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Krok 2
5 min
Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.
Krok 3
3 min
Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.
Krok 4
2 min
Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.
Krok 5
15 min
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.
Krok 6
2 min
Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.
Krok 7
3 min
Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.
Kurczak gotowany na parze to propozycja przygotowania kurczaka na obiad dla tych, którzy chcą zjeść lekką, mało kaloryczną, a przy tym sytą potrawę.
Kurczak z warzywami na parze nie traci swoich składników odżywczych - otrzymujemy danie w pełni wartościowe, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Natka pietruszki, zmieszana z masłem, dostarcza witaminy C i witaminy A oraz korzystnie wpływa na proces trawienia. Pierś z kurczaka na parze jest również idealna dla osób z dolegliwościami żołądkowymi, które unikają smażonych dań.
WINIARY POMYSŁ NA...Papirus Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem sprawi, że Kurczak gotowany na parze będzie miał rewelacyjny smak i czosnkowy aromat.
Komentarze 0