Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak gotowany na parze
Dodaj do CookBook

Kurczak gotowany na parze

(2)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
4 
Pierś z kurczaka
1  pęczek
Pietruszka
100  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.7 g
Wartość energetyczna
423.9 kcal
Tłuszcze
26.6 g
Białko
43.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz domowe, tradycyjne obiady? Jednocześnie nie chcesz przesadzać ze spożywaniem smażonych mięs? Kurczak gotowany na parze to propozycja przygotowania kurczaka na obiad dla tych, którzy chcą zjeść lekką, mało kaloryczną, a przy tym sytą potrawę. Kurczak z warzywami na parze nie traci swoich składników odżywczych – otrzymujemy danie w pełni wartościowe, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Natka pietruszki, zmieszana z masłem, dostarcza witaminy C i witaminy A oraz korzystnie wpływa na proces trawienia. Pierś z kurczaka na parze jest również idealna dla osób z dolegliwościami żołądkowymi, które unikają smażonych dań. WINIARY POMYSŁ NA... Papirus Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami sprawi, że kurczak gotowany na parze będzie miał rewelacyjny smak i czosnkowy aromat. W jaki sposób przygotować tę potrawę?

Na początek piersi z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem do mięs. Postaraj się, aby miały tę samą grubość w każdym miejscu. Następnie każdą z nich natnij wzdłuż na środku za pomocą ostrego noża. W ten sposób powstanie kieszonka. Teraz posiekaj umytą natkę pietruszki i zmieszaj z masłem. Powstałym sosem (masłem pietruszkowym) napełnij utworzoną kieszeń. Na wszelki wypadek można spiąć mięso za pomocą patyczka. Kolej na umieszczenie filetów na pergaminie WINIARY pomysł na... papirus soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami. Każdą kieszonkę z kurczaka połóż na jednej stronie pergaminu, a drugą stroną – nakryj od góry. Mięsa nie trzeba dodatkowo doprawiać, gdyż pergamin WINIARY ma w środku przyprawy wraz z olejem. Tak przygotowane filety poukładaj na kratce, a następnie gotuj na parze. Czas gotowania to 5 minut z każdej strony. Po przełożeniu gotowych filetów na talerz pergamin należy wyrzucić.

Proponowany kurczak na parze pasuje do wielu dodatków. Możesz go podawać np. z sypkim ryżem oraz marchewką z groszkiem. Świetnie smakuje też w towarzystwie młodych ziemniaków w mundurkach i surówki z marchwi. Oczywiście pasują do niego również frytki. Delikatne mięso drobiowe będzie pasować także najmłodszym smakoszom. Farsz jest podobny jak w zawijanym de volaille, jednak ma ono nieco inną formę. To ciekawa alternatywa dla polskich, tradycyjnych kotletów czy dla piersi z kurczaka smażonej na patelni. Każdy, kto lubi mięso na parze, będzie zadowolony z takiego obiadu. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw na pergaminie nie musisz zastanawiać się, jak doprawić. Esencja ziół zostanie na powierzchni soczystego, wyśmienitego fileta. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się jednym z Twych ulubionych!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.
  • Krok 3

    3 min
    Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.
  • Krok 4

    2 min
    Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.
  • Krok 5

    15 min
    Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.
  • Krok 6

    2 min
    Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.
  • Krok 7

    3 min
    Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.
Kurczak gotowany na parze

Krok 1 z 7

Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Kurczak gotowany na parze

Krok 2 z 7

Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.

Kurczak gotowany na parze

Krok 3 z 7

Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.

Kurczak gotowany na parze

Krok 4 z 7

Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.

Kurczak gotowany na parze

Krok 5 z 7

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.

Kurczak gotowany na parze

Krok 6 z 7

Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.

Kurczak gotowany na parze

Krok 7 z 7

Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Burger z chrupiącym kurczakiem

    Burger z chrupiącym kurczakiem

    30 min Łatwy
  • Chrupiący Kurczak Jalapeño z Frytkami w Air Fryer i Sosami WINIARY

    Chrupiący Kurczak Jalapeño z Frytkami w Air Fryer i Sosami WINIARY

    40 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu