Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kurczak gotowany na parze
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
43.9g / 42%
Węglowodany
0.7g / 1%
Tłuszcze
26.6g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak gotowany na parze

+

Kurczak gotowany na parze

Wróć

Kurczak gotowany na parze

(2)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
4 
Pierś z kurczaka
1  pęczek
Pietruszka
100  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
43.88 g
Węglowodany
0.71 g
Tłuszcze
26.58 g
Wartość energetyczna
423.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz domowe, tradycyjne obiady? Jednocześnie nie chcesz przesadzać ze spożywaniem smażonych mięs? Kurczak gotowany na parze to propozycja przygotowania kurczaka na obiad dla tych, którzy chcą zjeść lekką, mało kaloryczną, a przy tym sytą potrawę. Kurczak z warzywami na parze nie traci swoich składników odżywczych – otrzymujemy danie w pełni wartościowe, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Natka pietruszki, zmieszana z masłem, dostarcza witaminy C i witaminy A oraz korzystnie wpływa na proces trawienia. Pierś z kurczaka na parze jest również idealna dla osób z dolegliwościami żołądkowymi, które unikają smażonych dań. WINIARY POMYSŁ NA... Papirus Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami sprawi, że kurczak gotowany na parze będzie miał rewelacyjny smak i czosnkowy aromat. W jaki sposób przygotować tę potrawę?

Na początek piersi z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem do mięs. Postaraj się, aby miały tę samą grubość w każdym miejscu. Następnie każdą z nich natnij wzdłuż na środku za pomocą ostrego noża. W ten sposób powstanie kieszonka. Teraz posiekaj umytą natkę pietruszki i zmieszaj z masłem. Powstałym sosem (masłem pietruszkowym) napełnij utworzoną kieszeń. Na wszelki wypadek można spiąć mięso za pomocą patyczka. Kolej na umieszczenie filetów na pergaminie WINIARY pomysł na... papirus soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami. Każdą kieszonkę z kurczaka połóż na jednej stronie pergaminu, a drugą stroną – nakryj od góry. Mięsa nie trzeba dodatkowo doprawiać, gdyż pergamin WINIARY ma w środku przyprawy wraz z olejem. Tak przygotowane filety poukładaj na kratce, a następnie gotuj na parze. Czas gotowania to 5 minut z każdej strony. Po przełożeniu gotowych filetów na talerz pergamin należy wyrzucić.

Proponowany kurczak na parze pasuje do wielu dodatków. Możesz go podawać np. z sypkim ryżem oraz marchewką z groszkiem. Świetnie smakuje też w towarzystwie młodych ziemniaków w mundurkach i surówki z marchwi. Oczywiście pasują do niego również frytki. Delikatne mięso drobiowe będzie pasować także najmłodszym smakoszom. Farsz jest podobny jak w zawijanym de volaille, jednak ma ono nieco inną formę. To ciekawa alternatywa dla polskich, tradycyjnych kotletów czy dla piersi z kurczaka smażonej na patelni. Każdy, kto lubi mięso na parze, będzie zadowolony z takiego obiadu. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw na pergaminie nie musisz zastanawiać się, jak doprawić. Esencja ziół zostanie na powierzchni soczystego, wyśmienitego fileta. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się jednym z Twych ulubionych!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.
  • Krok 3

    3 min
    Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.
  • Krok 4

    2 min
    Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.
  • Krok 5

    15 min
    Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.
  • Krok 6

    2 min
    Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.
  • Krok 7

    3 min
    Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.
Kurczak gotowany na parze

Krok 1 z 7

Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Kurczak gotowany na parze

Krok 2 z 7

Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.

Kurczak gotowany na parze

Krok 3 z 7

Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.

Kurczak gotowany na parze

Krok 4 z 7

Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.

Kurczak gotowany na parze

Krok 5 z 7

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.

Kurczak gotowany na parze

Krok 6 z 7

Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.

Kurczak gotowany na parze

Krok 7 z 7

Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś kurczaka z niespodzianką

    Pierś kurczaka z niespodzianką

    32 min Łatwy
  • Pierś kurczaka z mozzarellą

    Pierś kurczaka z mozzarellą

    50 min Łatwy
  • Pierś z serem i pomidorem

    Pierś z serem i pomidorem

    22 min Łatwy
  • Sałatka z kurczakiem

    Sałatka z kurczakiem

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu