Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Burgery wege z cukinią i grzybami

(0)
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Bułka do hamburgera
4 
Pieczarki portabella
1 
Cukinia
1 
Bakłażan
1 
Czerwona cebula
4  plastrów
Ser gouda
4  liści
Sałata rzymska
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.64 g
Węglowodany
52.96 g
Tłuszcze
11.57 g
Wartość energetyczna
356.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
15 min
Wytnij nóżki grzybów. Cukinię i bakłażana pokrój na cienkie podłużne plastry o długości 10 cm. Cebulę pokrój na kilka plastrów o grubości 0,5 cm a następnie podziel na krążki. Bułeczki przekrój na dwie części. Dolną część posmaruj łyżką oliwy.
Krok 2
15 min
Na rozgrzanej patelni grillowej, na oliwie z oliwek połóż grzyby, cukinię, bakłażana i cebulę. Dopraw solą i grilluj kilka minut z obu stron, aż się zarumienią (na warzywach pojawią się charakterystyczne prążki od patelni). Warzywa dopraw pieprzem i zdejmij z patelni. Jeśli grillujesz na prawdziwym grillu, pamiętaj, że temperatura będzie wyższa, więc należy kontrolować regularnie warzywa, aby się nie spaliły.
Krok 3
5 min
Połówki bułki podsmaż na osobnej patelni.
Krok 4
5 min
Dolne połówki bułki posmaruj łyżką sosu tatarskiego, następnie ułóż warstwowo: liść sałaty, plaster bakłażana, cukinię, krążki cebuli, grzyba i plaster sera.
Krok 5
1 min
Domknij górną połówkę bułki i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grzania góra/grill. Piecz ok .1 min lub do momentu, aż ser się rozpuści. Jeśli lubisz mozzarellę, pokrój ją w cienkie plastry i użyj zamiast żółtego sera.
Krok 6
1 min
Wyjmij z piekarnika i serwuj z Sosem tatarskim WINIARY.
Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 1 z 6

Wytnij nóżki grzybów. Cukinię i bakłażana pokrój na cienkie podłużne plastry o długości 10 cm. Cebulę pokrój na kilka plastrów o grubości 0,5 cm a następnie podziel na krążki. Bułeczki przekrój na dwie części. Dolną część posmaruj łyżką oliwy.

Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 2 z 6

Na rozgrzanej patelni grillowej, na oliwie z oliwek połóż grzyby, cukinię, bakłażana i cebulę. Dopraw solą i grilluj kilka minut z obu stron, aż się zarumienią (na warzywach pojawią się charakterystyczne prążki od patelni). Warzywa dopraw pieprzem i zdejmij z patelni. Jeśli grillujesz na prawdziwym grillu, pamiętaj, że temperatura będzie wyższa, więc należy kontrolować regularnie warzywa, aby się nie spaliły.

Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 3 z 6

Połówki bułki podsmaż na osobnej patelni.

Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 4 z 6

Dolne połówki bułki posmaruj łyżką sosu tatarskiego, następnie ułóż warstwowo: liść sałaty, plaster bakłażana, cukinię, krążki cebuli, grzyba i plaster sera.

Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 5 z 6

Domknij górną połówkę bułki i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grzania góra/grill. Piecz ok .1 min lub do momentu, aż ser się rozpuści. Jeśli lubisz mozzarellę, pokrój ją w cienkie plastry i użyj zamiast żółtego sera.

Burgery wege z cukinią i grzybami

Krok 6 z 6

Wyjmij z piekarnika i serwuj z Sosem tatarskim WINIARY.

Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję burgerów, zamiast trudnych do zrobienia roślinnych kotletów możesz użyć grzybów portobello. Świetnie zastąpią mięso, są soczyste i mięsiste, dzięki czemu burger będzie treściwy.
Jeśli nie przepadasz za grzybami spróbuj z serem mozzarella, serem halloumi (cypryjski półtwardy ser) lub z tofu. Grubo krojone i zgrillowane nadadzą wegeburgerowi smak i charakter.

WSKAZÓWKA: Cukinię w Polsce, w sezonie można kupić w dwóch kolorach: zieloną i żółtą. Smak mają podobny, ale dla urozmaicenia spróbuj zgrillować żółtą, zawsze ładnie będzie wyglądała w burgerze. Jeśli nie znajdziesz w swoim sklepie grzybów portobello, możesz je zastąpić dużymi pieczarkami - białymi lub brązowymi. Radzę nie myć grzybów pod wodą, gdyż bardzo szybko i łatwo wchłaniają wodę, a na patelni zamiast się ładnie grillować będą się „dusić” i stracą smak.

Burgery można podawać z pieczonymi ćwiartkami ziemniaka oraz sałatką z zielonych liść sałat z lekkim dressingiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
14.6g / 15%
Węglowodany
53g / 57%
Tłuszcze
11.6g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha