Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

0
65min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pomidory
2 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
300 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 pęczek
Pietruszka
50 g
Kasza bulgur
1 pęczek
Mięta
2 
Dymka
2 ząbków
Czosnek
1 szklanka
Bułka tarta
50 g
Ser grana padano
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.7 g
Węglowodany
40.44 g
Tłuszcze
18.17 g
Wartość energetyczna
418.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.
Krok 2
5 min
Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.
Krok 4
5 min
Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.
Krok 5
45 min
Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.
Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 1 z 5

Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 2 z 5

Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 3 z 5

Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 4 z 5

Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 5 z 5

Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa! To przepis na pyszne francuskie danie, które przygotujesz naprawdę niewielkim kosztem. Potrzebne Ci będą przede wszystkim warzywa do faszerowania, czyli np. papryki, cukinia oraz składniki na farsz – w zależności od tego, czy preferujesz wersją mięsna lub wegetariańską. Samo przygotowanie jest bardzo proste, a jedyną trudnością okaże się odczekanie ok. 45 minut, aż warzywa dobrze się zapieką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.7g / 25%
Węglowodany
40.4g / 37%
Tłuszcze
18.2g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika