Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Petits farçis czyli faszerowane warzywa
Dodaj do CookBook

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidory
2 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
300  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1  pęczek
Pietruszka
50  g
Kasza bulgur
1  pęczek
Mięta
2 
Dymka
2  ząbków
Czosnek
1  szklanka
Bułka tarta
50  g
Ser grana padano
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.4 g
Wartość energetyczna
418.2 kcal
Tłuszcze
18.2 g
Białko
25.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Petits farçis czyli faszerowane warzywa! To przepis na pyszne francuskie danie, które przygotujesz naprawdę niewielkim kosztem. Potrzebne Ci będą przede wszystkim warzywa do faszerowania, czyli np. papryki, cukinia oraz składniki na farsz – w zależności od tego, czy preferujesz wersją mięsna lub wegetariańską. Samo przygotowanie jest bardzo proste, a jedyną trudnością okaże się odczekanie ok. 45 minut, aż warzywa dobrze się zapieką!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.
  • Krok 2

    5 min
    Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.
  • Krok 4

    5 min
    Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.
  • Krok 5

    45 min
    Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.
Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 1 z 5

Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 2 z 5

Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 3 z 5

Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 4 z 5

Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 5 z 5

Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu