Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Petits farçis czyli faszerowane warzywa
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
25.7g / 25%
Węglowodany
40.4g / 37%
Tłuszcze
18.2g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

+

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Wróć

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidory
2 
Cukinia
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
300  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1  pęczek
Pietruszka
50  g
Kasza bulgur
1  pęczek
Mięta
2 
Dymka
2  ząbków
Czosnek
1  szklanka
Bułka tarta
50  g
Ser grana padano
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.7 g
Węglowodany
40.44 g
Tłuszcze
18.17 g
Wartość energetyczna
418.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Petits farçis czyli faszerowane warzywa! To przepis na pyszne francuskie danie, które przygotujesz naprawdę niewielkim kosztem. Potrzebne Ci będą przede wszystkim warzywa do faszerowania, czyli np. papryki, cukinia oraz składniki na farsz – w zależności od tego, czy preferujesz wersją mięsna lub wegetariańską. Samo przygotowanie jest bardzo proste, a jedyną trudnością okaże się odczekanie ok. 45 minut, aż warzywa dobrze się zapieką!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.
  • Krok 2

    5 min
    Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.
  • Krok 4

    5 min
    Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.
  • Krok 5

    45 min
    Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.
Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 1 z 5

Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 2 z 5

Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 3 z 5

Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 4 z 5

Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.

Petits farçis czyli faszerowane warzywa

Krok 5 z 5

Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Faszerowane cukinie

    Faszerowane cukinie

    55 min Łatwy
  • Faszerowane warzywa

    Faszerowane warzywa

    1 godz 20 min Łatwy
  • Bakłażan pieczony z serem

    Bakłażan pieczony z serem

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu