Zupy to coś, co lubi niemal każdy, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje chłód, a miseczka ciepłego dania przyjemnie rozgrzewa całe ciało. Świetnym przykładem na rozgrzewający lunch jest krem z dyni, któremu pikanterii dodadzą odrobina drobno startego, świeżego imbiru oraz szczypta gałki muszkatołowej. Do zmiksowanej na gładki krem zupy wystarczy dodać garść pełnoziarnistych grzanek, pestki dyni lub chrupiący ptysiowy groszek, najlepiej domowej roboty.
Na rodzinny obiad świetnie się sprawdzi również delikatny krem z zielonych warzyw (groszek, fasolka szparagowa), który swoją naturalną słodyczą zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia dzieci. Z kolei zwolennicy bardziej wyrazistych smaków na pewno z chęcią spróbują klasycznego minestrone – pysznej zupy warzywnej z typowo włoskimi akcentami, jak świeża bazylia, natka pietruszki czy dojrzałe pomidory.
Gołąbki to potrawa uwielbiana i doceniana na naszych terenach od stuleci. Te klasyczne mają w farszu odpowiednio przyprawione mielone mięso, jednak warto spróbować wyjątkowych gołąbków z grzybami, również zaliczanych do tradycyjnej polskiej kuchni. Niezwykle aromatyczne, sycące i przepięknie pachnące lasem rolady z białej kapusty to prawdziwy przysmak dla miłośników jesiennych darów natury. Do przygotowania gołąbków w wersji zimowej można użyć także posiekanych pieczarek lub mrożonych grzybów.
Doskonałym daniem bezmięsnym jest także aromatyczne leczo warzywne, pełne świeżych, chrupiących jarzyn – jak cukinie, papryki czy cebula. Warto także skusić się na warzywne zapiekanki albo sznycelki i kotleciki sojowe, które najlepiej smakują ze świeżo usmażonymi frytkami oraz chrupiącą surówką.
Przygotowanie słodkiego obiadu bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego wcale nie jest trudne! Rozkosznie słodkie naleśniki bez użycia jajek smakują przepysznie, zwłaszcza gdy posmaruje się je konfiturami z ulubionych owoców lub np. zasmażonymi jabłkami ze szczyptą cynamonu. Wyjątkowym aromatem wyróżnia się także farsz przyrządzony z kawałków bananów i słodkich gruszek, który warto przygotować kilkanaście minut przed podaniem i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Świetnym pomysłem na słodki obiad są także pierogi z owocami sezonowymi (jagody, truskawki) albo smażone na oleju racuchy z dodatkiem startych jabłek lub kwiatów akacji.