Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest WINIARY

Składniki

-
10 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Truskawki (mogą być bardzo dojrzałe)
500  g
Rabarbar
0.5  kg
Cukier
1  szczypta
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.79 g
Węglowodany
56.26 g
Tłuszcze
0.25 g
Wartość energetyczna
220.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
5 min
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na drobniejsze kawałki, jeśli są duże.
Krok 2
3 min
Łodygi rabarbaru obierz z łykowatych skórek i pokrój w około centymetrowe kawałki.
Krok 3
10 min
Truskawki i rabarbar umieść w garnku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier oraz cynamon i ponownie doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
Krok 4
7 min
Gotuj jeszcze przez 7 minut, pilnując, by dżem się nie przypalił.
Krok 5
3 min
Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i ściśle zamknij.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Krok 1 z 5

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na drobniejsze kawałki, jeśli są duże.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Krok 2 z 5

Łodygi rabarbaru obierz z łykowatych skórek i pokrój w około centymetrowe kawałki.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Krok 3 z 5

Truskawki i rabarbar umieść w garnku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier oraz cynamon i ponownie doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Krok 4 z 5

Gotuj jeszcze przez 7 minut, pilnując, by dżem się nie przypalił.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Krok 5 z 5

Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i ściśle zamknij.

Truskawki i rabarbar to sezonowe pyszności, które z apatytem zjadamy na co dzień. Warto część tego pysznego smaku zatrzymać na dłużej. Przygotowanie własnego dżemu truskawkowo-rabarbarowego to najlepszy sposób, aby truskawki i rabarbar towarzyszyły nam nawet w pochmurne jesienne dni. Przygotowanie dżemu jest naprawdę proste, a potrzebujesz do tego owoców, cukru i cynamonu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika