Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

(1)
20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ugotowana kasza jaglana
1  puszka
Puszka jakichkolwiek strączków (u mnie: biała fasola)
0.5  szklanka
Groszek konserwowy lub mrożony (waga po odsączeniu)
50  g
Ser feta
trochę
Mięta świeża
1 
Jajko
1  szklanka
Bułka tarta
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
1 
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Harissa
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.4 g
Wartość energetyczna
562.5 kcal
Tłuszcze
21.5 g
Białko
19.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że znów się widzimy! Czas na kolejny przepis, który mam nadzieję pokaże Wam jak łatwe jest tworzenie rzeczy prostych, pysznych i zdecydowanie elastycznych jeśli chodzi o składniki i dobór ulubionego smaku. Mowa o popularnych kotlecikach warzywnych, które są naprawdę wdzięcznym tematem do własnych wariacji. Moje bazują na zielonym groszku z dodatkiem sera typu feta i mięty. Smakową puentą będzie zaś pikantny sos aioli, który stworzymy na bazie absolutnej klasyki - majonezu Winiary. Zaczynamy!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    3 min
    Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki
  • Krok 2

    3 min
    Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze
  • Krok 3

    3 min
    Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego
  • Krok 6

    1 min
    Gotowe kotleciki podawaj z majonezem
  • TIPY

    4 min
    - Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję
  • Voilla!

    1 min
    Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!
Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Krok 1 z 7

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Krok 2 z 7

Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Krok 3 z 7

Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Krok 4 z 7

Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Krok 6 z 7

Gotowe kotleciki podawaj z majonezem

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

TIPY z 7

- Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Voilla! z 7

Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    38 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu