Nasze przepisy Potrawy z wiórkami kokosowymi

Potrawy z wiórkami kokosowymi


Chrupiące wiórki kokosowe są bardzo pożywne – 100 g tego przysmaku dostarcza aż 606 kcal. Wszystko za sprawą tłuszczów – niestety, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, ale za to o cennych dla ludzkiego organizmu właściwościach (np. podnoszący odporność kwas laurynowy). Znajdziemy w nich sporo białka i żelaza (zalecane w diecie wegetariańskiej), witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także składniki mineralne i błonnik.

Wiórki - spożywane jako dodatek do rozmaitych potraw – regulują trawienie i poprawiają pracę jelit. Dodają także naszym domowym posiłkom charakterystycznego smaku i aromatu i mają tę zaletę, że można przyrządzać z nimi zarówno dania mięsne jak i słodkie desery.

Mając pod ręką sprawdzone przepisy na dania z wiórkami kokosowymi możemy wypróbować egzotyczne kokosowe szaszłyki czy sznycle z indyka, a także całą gamę przepysznych, fantazyjnych deserów: muffinek, chrupiących ciasteczek oraz ciast biszkoptowych z dodatkiem owoców i kremów, kokosowych bezów, pralinek, sakiewek, talarków i innych słodkości. A tym, którzy mają ochotę oczarować kogoś efektownym deserem, polecamy błękitne „kokosowe niebo” z białymi chmurkami ;)