Biały puch z wiórkami kokosowymi
125min
Łatwy
1 łyżeczka
6
Jajko
6 łyżek
Mąka tortowa
6 łyżek
Mąka ziemniaczana
150 g
Cukier
1 l
Śmietanka 30%
2 tabliczek
Biała czekolada
2 łyżek
Cukier puder
2 opakowań
Usztywniacz do śmietany
100 g
Wiórki kokosowe
8 łyżek
Mleko
200 g
Dżem brzoskwiniowy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.6 g
Węglowodany
27.37 g
Tłuszcze
22.6 g
Wartość energetyczna
327.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy dwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane wcześniej. Całość mieszamy. Przelewamy ciasto do prostokątnej formy standardowej wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Krok 2
25 min
Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Krok 3
15 min
Krem: śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy usztywniacze do śmietany, aby krem był gęstszy. W garnuszku w mleku, rozpuszczamy 1,5 tabliczki białej czekolady. Dodajemy wiórki kokosowe, a kiedy lekko przestygnie dodajemy do śmietany.
Krok 4
15 min
Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek, aby powstały dwa placki. Smarujemy dżemem i kładziemy krem śmietanowy. Przykrywamy drugim plackiem, kładziemy krem i te pół tabliczki czekolady białej, która nam została. Ścieramy na wiórki na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami wiórków kokosowych. Posypujemy wierzch biszkoptu i dajemy śmietanowy krem.
Krok 4
60 min
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Biały puch z wiórkami kokosowymi to niezwykle smaczne ciasto, którym zrobimy furorę wśród naszych gości. Charakteryzuje się niezwykłą delikatnością podsycaną przez kokos, która na stałe zagości w naszych kulinarnych wspomnieniach. Krem z białej czekolady dodatkowo wzmocni smak naszego deseru!
Komentarze 0