Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
80min
Łatwy
2 łyżeczek
250 ml
Jogurt naturalny
2.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej
0.5 kostka
Masło
2 szklanek
Czerwone porzeczki
3 łyżek
Wiórki kokosowe
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kostka
Masło
0.5 szklanka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
8.74 g
Węglowodany
57.53 g
Tłuszcze
30.09 g
Wartość energetyczna
515.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier dalej ubijać na gładką masę. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
2 min
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
5 min
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
10 min
Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
50 min
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
3 min
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, by pięknie urosło podczas pieczenia.
Komentarze 1