Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, by pięknie urosło podczas pieczenia.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
2 min
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
5 min
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
10 min
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
50 min
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
3 min
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
z
6
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
z
6
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
z
6
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
z
6
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
z
6
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
K
Katarzyna
A kiedy dodać olej i dwa razy jest napisane Masło a w użyciu jest tylko raz
Winiary
Expert
Katarzyno, dziękujemy za pytania, które umożliwiły nam poprawę przepisu. Przepraszamy również za zaistniałe błędy. Olej dodajemy stopniowo do ciasta na etapie ubijania. Do przepisu wkradła się ponadprogramowa kostka masła, którą już usunęliśmy. Masło (pół kostki) będzie potrzebne do kruszonki na wierzch ciasta. Jedyny tłuszcz w samym cieście pochodzi z oleju (i jogurtu). Zmiany wprowadziliśmy również w samym przepisie - mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne :) Pozdrawiamy!
K
Karolina
Jaki rozmiar blachy?
Winiary
Expert
Karolino, dobra będzie uniwersalna blacha o wielkości 25 x 36 cm. Im większa, tym niższe (bardziej płaskie) będzie upieczone ciasto. :)
A
Aanetka
Beznadziejnie wytłumaczony przepis
Winiary
Expert
Aneto, daj nam znać, co konkretnie jest nie tak - byśmy mogli to poprawić. Pozdrawiamy!
Komentarze 3