Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  ml
Jogurt naturalny
2.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Olej
0.5  kostka
Masło
2  szklanek
Czerwone porzeczki
3  łyżek
Wiórki kokosowe
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.62 g
Węglowodany
57.52 g
Tłuszcze
18.51 g
Wartość energetyczna
413.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, by pięknie urosło podczas pieczenia.
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
2 min
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
5 min
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
10 min
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
50 min
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
3 min
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 1 z 6

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 2 z 6

Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 3 z 6

Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 4 z 6

Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 5 z 6

Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 6 z 6

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Katarzyna
.

A kiedy dodać olej i dwa razy jest napisane Masło a w użyciu jest tylko raz

Winiary
.
Expert

Katarzyno, dziękujemy za pytania, które umożliwiły nam poprawę przepisu. Przepraszamy również za zaistniałe błędy. Olej dodajemy stopniowo do ciasta na etapie ubijania. Do przepisu wkradła się ponadprogramowa kostka masła, którą już usunęliśmy. Masło (pół kostki) będzie potrzebne do kruszonki na wierzch ciasta. Jedyny tłuszcz w samym cieście pochodzi z oleju (i jogurtu). Zmiany wprowadziliśmy również w samym przepisie - mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne :) Pozdrawiamy!

K Karolina
.

Jaki rozmiar blachy?

Winiary
.
Expert

Karolino, dobra będzie uniwersalna blacha o wielkości 25 x 36 cm. Im większa, tym niższe (bardziej płaskie) będzie upieczone ciasto. :)

A Aanetka
.

Beznadziejnie wytłumaczony przepis

Winiary
.
Expert

Aneto, daj nam znać, co konkretnie jest nie tak - byśmy mogli to poprawić. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy