Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
250  ml
Jogurt naturalny
2.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Olej
0.5  kostka
Masło
2  szklanek
Czerwone porzeczki
3  łyżek
Wiórki kokosowe
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.62 g
Węglowodany
57.52 g
Tłuszcze
18.51 g
Wartość energetyczna
413.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj Proszek do pieczenia WINIARY, by pięknie urosło podczas pieczenia.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
  • Krok 2

    2 min
    Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  • Krok 3

    5 min
    Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
  • Krok 4

    10 min
    Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
  • Krok 5

    50 min
    Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
  • Krok 6

    3 min
    Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 1 z 6

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 2 z 6

Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 3 z 6

Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 4 z 6

Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 5 z 6

Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Krok 6 z 6

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Katarzyna

A kiedy dodać olej i dwa razy jest napisane Masło a w użyciu jest tylko raz

Winiary
Expert

Katarzyno, dziękujemy za pytania, które umożliwiły nam poprawę przepisu. Przepraszamy również za zaistniałe błędy. Olej dodajemy stopniowo do ciasta na etapie ubijania. Do przepisu wkradła się ponadprogramowa kostka masła, którą już usunęliśmy. Masło (pół kostki) będzie potrzebne do kruszonki na wierzch ciasta. Jedyny tłuszcz w samym cieście pochodzi z oleju (i jogurtu). Zmiany wprowadziliśmy również w samym przepisie - mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne :) Pozdrawiamy!

K Karolina

Jaki rozmiar blachy?

Winiary
Expert

Karolino, dobra będzie uniwersalna blacha o wielkości 25 x 36 cm. Im większa, tym niższe (bardziej płaskie) będzie upieczone ciasto. :)

A Aanetka

Beznadziejnie wytłumaczony przepis

Winiary
Expert

Aneto, daj nam znać, co konkretnie jest nie tak - byśmy mogli to poprawić. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na oleju z owocami

    Ciasto na oleju z owocami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Prosty przepis na biszkopt

    Prosty przepis na biszkopt

    50 min Łatwy
  • Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

    Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

    1 godz 35 min Łatwy
  • Jabłecznik ucierany

    Jabłecznik ucierany

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu