Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulki śnieżne

(2)
1 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
200  g
Masło
1  szklanka
Cukier puder
2 
Jajko
250  g
Wiórki kokosowe
200  g
Herbatniki
30 
Orzechy laskowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.73 g
Węglowodany
11.27 g
Tłuszcze
13.21 g
Wartość energetyczna
165.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
9 min
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).
Krok 2
60 min
Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 3
5 min
Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
Krok 4
5 min
Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
Krok 5
1 min
Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.
Kulki śnieżne

Krok 1 z 5

Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).

Kulki śnieżne

Krok 2 z 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.

Kulki śnieżne

Krok 3 z 5

Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.

Kulki śnieżne

Krok 4 z 5

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.

Kulki śnieżne

Krok 5 z 5

Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.

Urocze, maleńkie kulki śnieżne możemy podać jako bożonarodzeniowy lub karnawałowy deser, obok tradycyjnych makowców i pierników. Masę na kulki robi się bardzo prosto, z masła, jajek, cukru pudru, pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY. W środku każdej kulki ukrywamy laskowy orzeszek, a potem obtaczamy je w „śniegu” z wiórek. Podajemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 03/31/2021 - 17:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 12/21/2020 - 17:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha