Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kulki śnieżne
Dodaj do CookBook

Kulki śnieżne

(2)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
200  g
Masło
1  szklanka
Cukier puder
250  g
Wiórki kokosowe
200  g
Herbatniki
30 
Orzechy laskowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.2 g
Wartość energetyczna
160.4 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
1.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Urocze, maleńkie kulki śnieżne możemy podać jako bożonarodzeniowy lub karnawałowy deser, obok tradycyjnych makowców i pierników. Masę na kulki robi się bardzo prosto, z masła, jajek, cukru pudru, pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY. W środku każdej kulki ukrywamy laskowy orzeszek, a potem obtaczamy je w „śniegu” z wiórek. Podajemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    9 min
    Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).
  • Krok 2

    60 min
    Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Krok 3

    5 min
    Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
  • Krok 4

    5 min
    Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
  • Krok 5

    1 min
    Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.
Kulki śnieżne

Krok 1 z 5

Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).

Kulki śnieżne

Krok 2 z 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.

Kulki śnieżne

Krok 3 z 5

Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.

Kulki śnieżne

Krok 4 z 5

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.

Kulki śnieżne

Krok 5 z 5

Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

4

wyfy

Na ile szt ?
Anonim (niezweryfikowany) 08/04/2023-02:10 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kulki serowe

    Kulki serowe

    25 min Łatwy
  • Kulki Rafaello

    Kulki Rafaello

    2 godz 45 min Łatwy
  • Szwedzkie kulki mięsne

    Szwedzkie kulki mięsne

    45 min Średni
  • Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

    Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu