Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulki śnieżne

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Masło
1 szklanka
Cukier puder
2 
Jajko
250 g
Wiórki kokosowe
200 g
Herbatniki
30 
Orzechy laskowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
165.19 kcal
Tłuszcze
18.87 g
Węglowodany
5.62 g
Białko
1.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
15 min
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek). Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
60 min
Wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 3
5 min
Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
Krok 4
5 min
Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
Krok 5
1 min
Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.
Kulki śnieżne

Krok 1 z 5

Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kulki śnieżne

Krok 2 z 5

Wstaw na godzinę do lodówki.

Kulki śnieżne

Krok 3 z 5

Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.

Kulki śnieżne

Krok 4 z 5

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.

Kulki śnieżne

Krok 5 z 5

Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.

Urocze, maleńkie kulki śnieżne możemy podać jako bożonarodzeniowy lub karnawałowy deser, obok tradycyjnych makowców i pierników. Masę na kulki robi się bardzo prosto, z masła, jajek, cukru pudru, pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY. W środku każdej kulki ukrywamy laskowy orzeszek, a potem obtaczamy je w „śniegu” z wiórek. Podajemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika