Kulki śnieżne
1 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.73 g
Węglowodany
11.27 g
Tłuszcze
13.21 g
Wartość energetyczna
165.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
9 min
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).
Krok 2
60 min
Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Krok 3
5 min
Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
Krok 4
5 min
Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
Krok 5
1 min
Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.
Urocze, maleńkie kulki śnieżne możemy podać jako bożonarodzeniowy lub karnawałowy deser, obok tradycyjnych makowców i pierników. Masę na kulki robi się bardzo prosto, z masła, jajek, cukru pudru, pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY. W środku każdej kulki ukrywamy laskowy orzeszek, a potem obtaczamy je w „śniegu” z wiórek. Podajemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce.
Komentarze 0