Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem to sposób na pyszny deser! Smakowite ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitną, budyniową masą, z kawałkami ananasa i warstwą kokosową to wypiek, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Sprawdź nasz przepis na ciasto ananasowo-kokosowe z kremem!
Jak zrobić ciasto ananasowo-kokosowe z kremem? Na początku przygotuj ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Mieszaj delikatnie, dodając żółtka oraz mąkę z proszkiem. Gdy połączysz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i piecz w 170 stopniach przez około pół godziny.
W tym czasie przygotuj krem ananasowo-budyniowy. Odsącz zalewę z puszki ananasów. Powinno być jej 1,5 szklanki, jeśli wyszło mniej, dolej nieco wody, by uzyskać taką ilość płynu. Odlej całą szklankę do rondla i zagotuj. Pozostałe pół szklanki zmieszaj z budyniem o smaku śmietankowym WINIARY, łyżeczką mąki i cukru. Ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia. Wtedy zmiksuj go z masłem i żółtkami, a na koniec dodaj do masy pokrojone plastry ananasa.
Na koniec przygotuj bezę kokosową z białek. Ubij je na sztywną pianę z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Przełóż na blachę i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach.
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem jest już prawie gotowe, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki: na upieczone ciasto biszkoptowe wyłóż krem, a na górę połóż upieczoną bezę.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
45 min
Ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170 stopniach.
Krok 2
3 min
Krem ananasowo-budyniowy: z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki.
Krok 3
10 min
Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń.
Krok 4
15 min
Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
Krok 5
32 min
Beza kokosowa: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 stopniach.
Krok 1
z
5
Ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170 stopniach.
Krok 2
z
5
Krem ananasowo-budyniowy: z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki.
Krok 3
z
5
Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń.
Krok 4
z
5
Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
Krok 5
z
5
Beza kokosowa: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 stopniach.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0