
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić ciasto ananasowo-kokosowe z kremem? Na początku przygotuj ciasto biszkoptowe. Przepis nie jest trudny. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Mieszaj delikatnie, dodając żółtka oraz mąkę z proszkiem. Gdy połączysz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i piecz w 170 stopniach przez około pół godziny.
W tym czasie przygotuj krem ananasowo-budyniowy. Odsącz zalewę z puszki ananasów. Powinno być jej 1,5 szklanki, jeśli wyszło mniej, dolej nieco wody, by uzyskać taką ilość płynu. Odlej całą szklankę do rondla i zagotuj. Pozostałe pół szklanki zmieszaj z budyniem o smaku śmietankowym WINIARY, łyżeczką mąki i cukru. Ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia. Wtedy zmiksuj go z masłem i żółtkami, a na koniec dodaj do masy pokrojone plastry ananasa.
Na koniec przygotuj bezę kokosową z białek. Ubij je na sztywną pianę z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Przełóż na blachę i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach.
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem jest już prawie gotowe, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki: na upieczone ciasto biszkoptowe wyłóż krem, a na górę połóż upieczoną bezę.
Przygotowanie
Krok 1
45 minKrok 2
3 minKrok 3
10 minKrok 4
15 minKrok 5
32 min
Krok 1 z 5
Ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170 stopniach.

Krok 2 z 5
Krem ananasowo-budyniowy: z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki.

Krok 3 z 5
Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń.

Krok 4 z 5
Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.

Krok 5 z 5
Beza kokosowa: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 stopniach.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0