Wiele osób mówi, że jeśli chcemy zjeść najlepszy sernik, to koniecznie musimy odwiedzić Nowy Jork. Faktem jest, że serwowany w kawiarniach Wielkiego Jabłka deser okrył się sławą na całym świecie. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, że puszysty sernik z czekoladą jest naszym, rodowitym ciastem? Oczywiście mowa tu o serniku z pewnymi modyfikacjami, którego oryginalny przepis został zaadoptowany na realia kuchni polskiej. Można się bardzo często spotkać z nazwą "sernik wiedeński", co odnosi się do faktycznej historii jego powstania. To właśnie w Austrii po raz pierwszy przygotowano ten deser, choć jego ówczesna forma mocno odbiegała od sernika, który jest nam dziś świetnie znany. Co ciekawe, w kuchni polskiej na stałe zapisał się już sernik z czekoladową polewą, nazywany czasem połączeniem sernika z murzynkiem. Ten smakowity deser z pewnością zadowoli wymagających smakoszy!
Sernik z czekoladą na wierzchu - deser szybki i prosty w przygotowaniu!
Sernik z czekoladą na wierzchu to jeden z tych deserów, który można przygotować w krótkim czasie i w bardzo prosty sposób. Co więcej, połączenie masy serowej i czekolady to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia. Puszysty sernik z czekoladą to idealne rozwiązanie w momencie, kiedy nie do końca wiemy, jaki deser przygotować - możemy połączyć oba ciasta w jedno i cieszyć się wyjątkowym smakiem. Nie musimy mieć zdolności cukierniczych, a do przygotowania potrzebne nam będzie jedynie kilka składników, które prawdopodobnie już znajdują się w naszej kuchni!
Szybki sernik z czekoladą - ciasto na każdą okazję!
Czy niezapowiedziani goście zbliżają się z wizytą? Okazuje się, że szybki sernik z czekoladą będzie jednym z najlepszych rozwiązań! Deser ten zachwyca swoim słodkim, twarogowo-czekoladowym smakiem, a do tego prezentuje się on w wyjątkowo estetyczny sposób. Sernik z czekoladową polewą będzie idealny w formie domowego wypieku do kawy czy herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako ciasto na specjalne okazje!
Sernik z czekoladową polewą - jak go ozdobić?
Sernik z czekoladową polewą sam w sobie prezentuje się doskonale! Kontrastujące kolory twarogu i czekolady zdobią go w wyrazisty sposób. Jeśli jednak chcemy nieco bardziej urozmaicić wypiek, wówczas możemy posypać czekoladową polewę pokruszonymi bakaliami jak np. migdały czy orzechy włoskie. Nie tylko wzbogacą one wygląd sernika, ale także i jego smak!
Komentarze 0