Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto makowe z kremem i polewą czekoladową to propozycja idealna na przyjęcia i uroczystości. Ciasto makowe z kremem jest stosunkowo czasochłonne, ale z pewnością zachwycisz nim swoich gości! W końcu to ciasto z aksamitnym kremem i delikatną polewą z czekolady, którą oblewamy każdy kawałek. Pycha!
Przygotowanie
177 min
Krok 1
15 min
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników.
Krok 2
30 min
Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C
Krok 3
10 min
KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać - nie gotować. Ostudzić.
Krok 4
10 min
Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
Krok 5
2 min
POLEWA: Margarynę rozpuścić z wodą, cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając, aby wyszła gładka konsystencja.
Krok 6
10 min
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu - rozsmarować.
Krok 7
10 min
Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście (7 na długiej, a 4 na krótkiej stronie). Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę.
Krok 8
90 min
Dobrze schłodzić w lodówce
Krok 1
z
8
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników.
Krok 2
z
8
Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C
Krok 3
z
8
KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać - nie gotować. Ostudzić.
Krok 4
z
8
Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
Krok 5
z
8
POLEWA: Margarynę rozpuścić z wodą, cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając, aby wyszła gładka konsystencja.
Krok 6
z
8
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu - rozsmarować.
Krok 7
z
8
Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście (7 na długiej, a 4 na krótkiej stronie). Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę.
Krok 8
z
8
Dobrze schłodzić w lodówce
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0