Ciasto makowe z kremem i polewą czekoladową
177min
Łatwy
6
Jajko
1 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 szklanka
Mak
1 szklanka
Wiórki kokosowe
1 opakowanie
0.5 l
Mleko
0.5 szklanka
Cukier puder
1 trochę
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 kostka
Margaryna
50 g
Margaryna
3 łyżek
Woda
3 łyżek
Cukier
3 łyżek
Kakao
28
Biszkopt
40 g
Rodzynki
1 trochę
Wódka
.
Wartości odżywcze
Białko
5.71 g
Węglowodany
43.05 g
Tłuszcze
15.67 g
Wartość energetyczna
331.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
177 min
Krok 1
15 min
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników.
Krok 2
30 min
Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C
Krok 3
10 min
KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać - nie gotować. Ostudzić.
Krok 4
10 min
Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
Krok 5
2 min
POLEWA: Margarynę rozpuścić z wodą, cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając, aby wyszła gładka konsystencja.
Krok 6
10 min
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu - rozsmarować.
Krok 7
10 min
Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście (7 na długiej, a 4 na krótkiej stronie). Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę.
Krok 8
90 min
Dobrze schłodzić w lodówce
Ciasto makowe z kremem i polewą czekoladową to propozycja idealna na przyjęcia i uroczystości. Ciasto makowe z kremem jest stosunkowo czasochłonne, ale z pewnością zachwycisz nim swoich gości! W końcu to ciasto z aksamitnym kremem i delikatną polewą z czekolady, którą oblewamy każdy kawałek. Pycha!
Komentarze 0