Nasze przepisy Przepisy z truskawkami

Przepisy z truskawkami

Prawdziwe truskawkowe szaleństwo: od zwykłego makaronu z truskawkami, przez kluseczki i knedle, aż po fantazyjne, truskawkowe sałatki – z kurczakiem, mozzarellą, szparagami, melonem czy lodową sałatą... Kupujemy koszyk dojrzałych owoców, wybieramy przepis i... delektujemy się, ile wlezie ;)

Kalorie

30 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Truskawki warto jeść w sezonie, ponieważ w 100 g truskawek znajdziemy takie składniki jak potas (160 mg), wapń (22 mg), magnez (12 mg), witaminy A (30 mg), a także witaminy B1, B2, PP. Wapń korzystnie wpływa na stan uzębienia i kości, a także ma działanie odkwaszające organizm. Składniki truskawek zapobiegają chorobom reumatycznym i artretycznym, zmniejszają dolegliwości przy schorzeniach układu moczowego. Truskawki mogą jeść cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny (40).

Ciekawostki

Liście truskawek są stosowane w lecznictwie. Napary z liści zaleca się pić przy niedokrwistości i kamicy żółciowej, natomiast herbaty z liści i kwiatów truskawek powinno się pić przy przeziębieniach – korzystnie działa również herbata z dobrym sokiem z truskawek.