Ciasto Fale Dunaju
108min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
2 łyżeczek
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Margaryna
1 szklanka
Cukier
6
Jajko
3 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2 łyżek
Woda
300 g
Truskawki
1 szklanka
Mleko
250 g
Margaryna
1 szklanka
Cukier puder
125 g
Margaryna
2 łyżek
Woda
0.5 szklanka
Cukier
2 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
.
Wartości odżywcze
Białko
2.75 g
Węglowodany
25.35 g
Tłuszcze
19.65 g
Wartość energetyczna
287.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
108 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
Krok 2
10 min
Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami. Dodaj mąkę.
Krok 3
10 min
6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 4
10 min
Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody, i ponownie wymieszaj tę połowę.
Krok 5
10 min
Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
Krok 6
45 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 45 minut.
Krok 7
5 min
Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
Krok 8
1 min
Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
Krok 9
5 min
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
Krok 10
5 min
Żeby przygotować polewę, zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
Krok 11
2 min
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.
Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.
Komentarze 0