Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto Fale Dunaju

0
108 min
Łatwy

Składniki

-
28 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Margaryna
1 szklanka
Cukier
6 
Jajko
3 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
2 łyżek
Woda
300 g
Truskawki
1 szklanka
Mleko
250 g
Margaryna
1 szklanka
Cukier puder
125 g
Margaryna
2 łyżek
Woda
0.5 szklanka
Cukier
2 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
25.71 g
Białko
2.75 g
Wartość energetyczna
287.39 kcal
Węglowodany
19.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

108 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
Krok 2
10 min
Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami. Dodaj mąkę.
Krok 3
10 min
6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Krok 4
10 min
Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody, i ponownie wymieszaj tę połowę.
Krok 5
10 min
Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
Krok 6
45 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 45 minut.
Krok 7
5 min
Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
Krok 8
1 min
Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
Krok 9
5 min
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
Krok 10
5 min
Żeby przygotować polewę, zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
Krok 11
2 min
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.
Ciasto Fale Dunaju

Krok 1 z 11

Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 2 z 11

Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami. Dodaj mąkę.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 3 z 11

6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 4 z 11

Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody, i ponownie wymieszaj tę połowę.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 5 z 11

Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 6 z 11

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 45 minut.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 7 z 11

Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 8 z 11

Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 9 z 11

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 10 z 11

Żeby przygotować polewę, zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.

Ciasto Fale Dunaju

Krok 11 z 11

Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.

Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika