Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Twaróg półtłusty
40 dag
Mąka krupczatka
2 
Żółtko
0.75 szklanka
Mleko
500 g
Truskawki
1 trochę
Kwaśna śmietana
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
100.69 g
Węglowodany
364.61 g
Tłuszcze
34.59 g
Wartość energetyczna
2174.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
8 min
Twaróg włożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać żółtka i mąkę, wlać tyle mleka, by ciasto się dobrze połączyło, ale by nie było zbyt rzadkie.
Krok 2
10 min
Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać kwadraty. Na każdym kwadracie ułożyć na środku truskawkę i uformować knedel.
Krok 3
5 min
Knedle gotować w osolonej wodzie, wkładać do wrzątku, poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty i wyjąć.
Krok 4
5 min
Zanurzyć na chwilę w misce z zimną wodą i wyjąć. Polać śmietaną, posypać cukrem i smacznego!
Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

Krok 1 z 4

Twaróg włożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać żółtka i mąkę, wlać tyle mleka, by ciasto się dobrze połączyło, ale by nie było zbyt rzadkie.

Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

Krok 2 z 4

Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać kwadraty. Na każdym kwadracie ułożyć na środku truskawkę i uformować knedel.

Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

Krok 3 z 4

Knedle gotować w osolonej wodzie, wkładać do wrzątku, poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty i wyjąć.

Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

Krok 4 z 4

Zanurzyć na chwilę w misce z zimną wodą i wyjąć. Polać śmietaną, posypać cukrem i smacznego!

Wraz z nadejściem lata zaczyna się sezon na truskawki. Dobrze jest skutecznie go wykorzystać, dlatego w dzisiejszej propozycji przedstawiamy knedle z truskawkami z ciasta twarogowego. Słodkie knedle możesz posypać cukrem pudrem lub polać kremową śmietaną. Jest to czasochłonne w przygotowaniu danie, jednak z całą pewnością warto na nie czekać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika