Tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami
80min
Łatwy
1 łyżeczka
6
Jajko
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5 szklanek
Cukier
4 szklanek
Śmietanka Kremówka
4 opakowań
Śmietan fix
1 łyżka
Ocet
2 łyżek
Olej
1 puszka
Brzoskwinie z puszki
1 trochę
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
.
Wartości odżywcze
Białko
7.64 g
Węglowodany
49.95 g
Tłuszcze
33.94 g
Wartość energetyczna
521.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Żółtka pomieszać z białkami dodać mąkę i olej i wszystko razem wymieszać.
Krok 2
60 min
Gotową masę przelać do tortownicy o średniej wielkości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut.
Krok 3
10 min
Do przekładania: Pokroić brzoskwinie z puszki na paski. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy. Gotowe ciasto wyciągnąć odstawić do ostygnięcia, przekroić na 3 części. na każdą z nich nałożyć warstwę bitej śmietany na której ułożone są pokrojone brzoskwinie. Ułożyć jedną na drugą i całość posmarować wkoło bitą śmietaną na wierzch ułożyć cukrowe różyczki, połówki winogron, mandarynki, pozostałe brzoskwinie lub inne owoce wobec upodobać i gotowe.
Impreza urodzinowa nie może obejść się bez imponującego tortu. Zastanawiasz się, jak upiec deser, który zachwyci gości i solenizanta? Poznaj przepis na tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami. Biszkopt nie jest najłatwiejszy do wykonania, jednak z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY ciasto pięknie wyrasta i jest przy tym niezwykle puszyste.
Komentarze 0