Ciasto z truskawkami i galaretką
1 godz 28 min
Łatwy
1.5
łyżeczek
3
łyżeczek
Żelatyna Winiary
1
opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
6
Jajko
0.25
szklanka
Woda
1
szklanka
Cukier
0.25
szklanka
Olej
2.5
szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Cukier
0.5
szklanka
Woda
trochę
Sok z cytryny
45
dag
Serek homogenizowany waniliowy
60
dag
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
7.86 g
Węglowodany
68.75 g
Tłuszcze
8.04 g
Wartość energetyczna
236.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
88 min
Krok 1
15 min
Białka ubić, a następnie ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać miksując po jednym żółtku. Olej i wodę wymieszać i dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mieszając wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
40 min
Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić.
Krok 3
5 min
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Nasączyć ciasto.
Krok 4
7 min
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Żelatynę podgrzać i dodać do serków, zmiksować.
Krok 5
3 min
Masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Krok 6
2 min
Gdy masa stężeje, kłaść pokrojone w plastry truskawki.
Krok 7
5 min
Galaretkę wsypać do rondla, przygotować według przepis na opakowaniu, wystudzić.
Krok 8
10 min
Zimną wylać na truskawki. Pozostawić do stężenia.
Krok 9
1 min
Ciasto pokroić.
Zastanawiasz się, jakie ciasto podać do kawy? Ciekawą propozycją będzie ciasto z truskawkami i galaretką. Miękkie i puszyste ciasto powstałe przy pomocy Proszku do pieczenia WINIARY nasączone jest słodką mieszanką cukru z sokiem cytryny. Przejściową warstwę stanowi masa serowa z serka waniliowego i Żelatyny WINIARY. Ciasto wykończone jest kawałkami truskawek zalanymi w słodkiej galaretce - Galaretka truskawkowy smak WINIARY. Tak apetycznej mieszance składników nikt się nie oprze!
Komentarze 0