Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
12
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli chcemy zjeść pyszne domowe słodkości nie musimy przygotowywać misternych tortów, ciast czy ciasteczek. Ciekawą letnią propozycja jest śmietanowiec z owocami i galaretką. Do jego przygotowania prócz śmietany, potrzebujemy kolorowych galaretek i owoców o kontrastowej barwie. Galaretkę umieścimy zarówno na wierzchu naszego śmietanowca jak i wewnątrz niego. Dodając do niej sezonowe owoce – truskawki, maliny czy borówki stworzymy bardzo efektowny i smaczny deser.
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Trzy galaretki rozpuść w 1,5 l wrzątku, ostudź.
Krok 2
30 min
Odstaw do stężenia.
Krok 3
5 min
Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach wody, możesz podgrzać, żeby się dokładnie rozpuściła.
Krok 4
5 min
Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj ze śmietaną, cukrem i aromatem waniliowym.
Krok 5
10 min
Zastygnięte galaretki pokrój w kostkę, dodaj do lekko ścinającej się śmietany, wsyp rodzynki.
Krok 6
30 min
Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 7
10 min
Gdy całość zastygnie, udekoruj owocami i zalej ostatnią galaretką rozpuszczoną w 400 ml wrzątku.
Krok 8
30 min
Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 1
z
8
Trzy galaretki rozpuść w 1,5 l wrzątku, ostudź.
Krok 2
z
8
Odstaw do stężenia.
Krok 3
z
8
Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach wody, możesz podgrzać, żeby się dokładnie rozpuściła.
Krok 4
z
8
Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj ze śmietaną, cukrem i aromatem waniliowym.
Krok 5
z
8
Zastygnięte galaretki pokrój w kostkę, dodaj do lekko ścinającej się śmietany, wsyp rodzynki.
Krok 6
z
8
Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 7
z
8
Gdy całość zastygnie, udekoruj owocami i zalej ostatnią galaretką rozpuszczoną w 400 ml wrzątku.
Krok 8
z
8
Ponownie wstaw do lodówki.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0