Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z truskawkami

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
6 6 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70 dag
Mąka tortowa
2 
Jajko
1.5 szklanek
Mleko
1 kg
Truskawki, mrożone, niesłodzone
1 trochę
Cukier
1 trochę
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.79 g
Węglowodany
27.75 g
Tłuszcze
4.66 g
Wartość energetyczna
169.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
15 min
Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka. Dodajemy jajka, pozostałe mleko. Ciasto należy wyrobić.
Krok 2
5 min
Z ciasta formujemy kulki, a z kulek formujemy okrągłe placuszki.
Krok 3
2 min
Do miseczki wspujemy mrożone truskawki.
Krok 4
15 min
Na placuszkach układamy truskawki i formujemy pierogi.
Krok 5
2 min
Pierogi układamu na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz.
Krok 6
5 min
Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty.
Krok 7
2 min
Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową- odsączamy.
Krok 8
1 min
Gotowe pierogi degustujemy według propozycji podania ze śmietaną i cukrem.
Pierogi z truskawkami

Krok 1 z 8

Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka. Dodajemy jajka, pozostałe mleko. Ciasto należy wyrobić.

Pierogi z truskawkami

Krok 2 z 8

Z ciasta formujemy kulki, a z kulek formujemy okrągłe placuszki.

Pierogi z truskawkami

Krok 3 z 8

Do miseczki wspujemy mrożone truskawki.

Pierogi z truskawkami

Krok 4 z 8

Na placuszkach układamy truskawki i formujemy pierogi.

Pierogi z truskawkami

Krok 5 z 8

Pierogi układamu na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz.

Pierogi z truskawkami

Krok 6 z 8

Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty.

Pierogi z truskawkami

Krok 7 z 8

Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową- odsączamy.

Pierogi z truskawkami

Krok 8 z 8

Gotowe pierogi degustujemy według propozycji podania ze śmietaną i cukrem.

Pyszne, domowe pierogi z truskawkami to potrawa, którą warto robić wtedy, gdy jest pełnia sezonu na truskawki! Dla zagorzałych wielbicieli pierogów z truskawkami jest koło ratunkowe w postaci truskawek mrożonych! Zrobienie ciasta na pierogi wbrew pozorom nie jest trudne i zajmuje tylko parę chwil. Można je podawać ze śmietaną i z cukrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika