Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z truskawkami

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pink086

Składniki

-
6 6 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70  dag
Mąka tortowa
2 
Jajko
1.5  szklanek
Mleko
1  kg
Truskawki, mrożone, niesłodzone
5  g
Cukier
1  łyżka
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.76 g
Węglowodany
27.69 g
Tłuszcze
4.4 g
Wartość energetyczna
166.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
15 min
Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka. Dodajemy jajka, pozostałe mleko. Ciasto należy wyrobić.
Krok 2
5 min
Z ciasta formujemy kulki, a z kulek formujemy okrągłe placuszki.
Krok 3
2 min
Do miseczki wspujemy mrożone truskawki.
Krok 4
15 min
Na placuszkach układamy truskawki i formujemy pierogi.
Krok 5
2 min
Pierogi układamu na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz.
Krok 6
5 min
Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty.
Krok 7
2 min
Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową- odsączamy.
Krok 8
1 min
Gotowe pierogi degustujemy według propozycji podania ze śmietaną i cukrem.
Pierogi z truskawkami

Krok 1 z 8

Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka. Dodajemy jajka, pozostałe mleko. Ciasto należy wyrobić.

Pierogi z truskawkami

Krok 2 z 8

Z ciasta formujemy kulki, a z kulek formujemy okrągłe placuszki.

Pierogi z truskawkami

Krok 3 z 8

Do miseczki wspujemy mrożone truskawki.

Pierogi z truskawkami

Krok 4 z 8

Na placuszkach układamy truskawki i formujemy pierogi.

Pierogi z truskawkami

Krok 5 z 8

Pierogi układamu na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz.

Pierogi z truskawkami

Krok 6 z 8

Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty.

Pierogi z truskawkami

Krok 7 z 8

Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową- odsączamy.

Pierogi z truskawkami

Krok 8 z 8

Gotowe pierogi degustujemy według propozycji podania ze śmietaną i cukrem.

Pyszne, domowe pierogi z truskawkami to potrawa, którą warto robić wtedy, gdy jest pełnia sezonu na truskawki! Dla zagorzałych wielbicieli pierogów z truskawkami jest koło ratunkowe w postaci truskawek mrożonych! Zrobienie ciasta na pierogi wbrew pozorom nie jest trudne i zajmuje tylko parę chwil. Można je podawać ze śmietaną i z cukrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
5.8g / 13%
Węglowodany
27.7g / 64%
Tłuszcze
4.4g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kasia
.

Super przepis nie wiedziałam że można z mlekiem są takie delikatniejsze i zasmaczyste. Polecam przepis.

Winiary
.
Expert

Mleko do ciasta na pierogi to babciny patent - polecamy!

M Małgorzata
.

Świetna metoda formowania pierożków, przepis konkursowy ! Smacznego

Winiary
.
Expert

Smacznego! :-)

Pokaż więcej komentarzy