Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami
55min
Średni
4 łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
4 łyżek
Cukier
4 łyżek
Woda zimna
4
Jajko
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
1 łyżeczka
Margaryna
1 opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400 ml
Mleko
2 łyżek
Cukier
30 dag
Truskawki
5 dag
Orzechy włoskie
10 dag
Rodzynki
1 łyżka
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
17.16 g
Węglowodany
76.45 g
Tłuszcze
18.22 g
Wartość energetyczna
516.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 2
10 min
Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.
Krok 3
1 min
Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
3 min
Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.
Krok 5
1 min
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.
Krok 6
4 min
Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.
Krok 7
12 min
Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.
Krok 8
8 min
Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.
Krok 9
6 min
Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.
Krok 10
5 min
Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne lekkie ciasto biszkoptowe pełne delikatnego nadzienia budyniowego z dodatkiem bakalii i truskawek. Biskwity - krągłe placuszki biszkoptowe pieczone w piekarniku. Po upieczeniu złożone na pół i napełnione najczęściej owocowym farszem ( coś w rodzaju naszego naleśnika). Pyszne również z budyniem. Idealne sprawdza się tutaj nowy Budyń Winiary do Ciast i Kremów o smaku waniliowym. W sam raz na deser, słodką przystawkę lub podwieczorek
Komentarze 0