Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

(0)
55min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Cukier
4  łyżek
Woda zimna
4 
Jajko
1  opakowanie
1  łyżeczka
Margaryna
400  ml
Mleko
2  łyżek
Cukier
30  dag
Truskawki
5  dag
Orzechy włoskie
10  dag
Rodzynki
1  łyżka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.16 g
Węglowodany
76.45 g
Tłuszcze
18.22 g
Wartość energetyczna
516.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 2
10 min
Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.
Krok 3
1 min
Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
3 min
Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.
Krok 5
1 min
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.
Krok 6
4 min
Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.
Krok 7
12 min
Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.
Krok 8
8 min
Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.
Krok 9
6 min
Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.
Krok 10
5 min
Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 1 z 10

Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 2 z 10

Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 3 z 10

Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 4 z 10

Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 5 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 6 z 10

Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 7 z 10

Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 8 z 10

Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 9 z 10

Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 10 z 10

Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne lekkie ciasto biszkoptowe pełne delikatnego nadzienia budyniowego z dodatkiem bakalii i truskawek. Biskwity - krągłe placuszki biszkoptowe pieczone w piekarniku. Po upieczeniu złożone na pół i napełnione najczęściej owocowym farszem ( coś w rodzaju naszego naleśnika). Pyszne również z budyniem. Idealne sprawdza się tutaj nowy Budyń Winiary do Ciast i Kremów o smaku waniliowym. W sam raz na deser, słodką przystawkę lub podwieczorek
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha