Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

(0)
55min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Cukier
4  łyżek
Woda zimna
4 
Jajko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  łyżeczka
Margaryna
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
2  łyżek
Cukier
30  dag
Truskawki
5  dag
Orzechy włoskie
10  dag
Rodzynki
1  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.16 g
Węglowodany
76.45 g
Tłuszcze
18.22 g
Wartość energetyczna
516.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne lekkie ciasto biszkoptowe pełne delikatnego nadzienia budyniowego z dodatkiem bakalii i truskawek. Biskwity - krągłe placuszki biszkoptowe pieczone w piekarniku. Po upieczeniu złożone na pół i napełnione najczęściej owocowym farszem ( coś w rodzaju naszego naleśnika). Pyszne również z budyniem. Idealne sprawdza się tutaj nowy Budyń Winiary do Ciast i Kremów o smaku waniliowym. W sam raz na deser, słodką przystawkę lub podwieczorek

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Krok 2

    10 min
    Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.
  • Krok 3

    1 min
    Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 4

    3 min
    Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.
  • Krok 5

    1 min
    Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.
  • Krok 6

    4 min
    Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.
  • Krok 7

    12 min
    Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.
  • Krok 8

    8 min
    Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.
  • Krok 9

    6 min
    Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.
  • Krok 10

    5 min
    Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 1 z 10

Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 2 z 10

Z dwoma pozostałymi łyżkami cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 3 z 10

Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 4 z 10

Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie ubijając cały czas na najmniejszych obrotach miksera.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 5 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę lekko natłuścić margaryną.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 6 z 10

Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 7 z 10

Włożyć do piekarnika na ok. 10 - 12 min. aż się lekko zarumienią. Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple delikatnie (aby się nie złamały) złożyć na pół.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 8 z 10

Truskawki rozmrozić i osączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli mamy świeże umyć i pociąć w plasterki. Dosłodzić wg. uznania.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 9 z 10

Budyń waniliowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Na sam koniec do budyniu wsypać bakalie i wymieszać.

Biskwit z budyniem, truskawkami i bakaliami

Krok 10 z 10

Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę truskawek i złożyć. Dodatkowo można jeszcze posypać bakaliami.( jeśli mamy więcej) Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    2 godz 43 min Łatwy
  • Biszkopt z czterech jaj

    Biszkopt z czterech jaj

    55 min Łatwy
  • Murzynek gotowany

    Murzynek gotowany

    1 godz 12 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu