Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Seler

Seler to nie tylko składnik bulionu warzywnego! Sprawdź przepisy na flaczki z selerem, zupy warzywne z selerem, seler smażony i surówki, a także sałatki!

Przepisy 194

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

1 godz 40 min Łatwy

Szybka zupa z niczego

37 min Łatwy

Zupa grochowa z łuskanego grochu

1 godz 21 min Średni

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

30 min Średni

Krem selerowy

50 min Łatwy

Lwowski winegret

26 min Łatwy

Rosół wegetariański

3 godz 10 min Łatwy

Zupa ogonowa na ostatki

48 min Łatwy

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

1 godz 49 min Średni

Rosół z makaronem

1 godz 1 min Łatwy

Zupa grzybowa

2 godz 37 min Łatwy

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

90 ze 100
2 godz Łatwy

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem w gyrosie

37 min Łatwy

Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

20 min Łatwy

Domowy paprykarz

1 godz 7 min Łatwy

Kapuśniak z pekińskiej z pulpetami

51 min Łatwy

Galareta wieprzowa

3 godz 45 min Łatwy

Ryba po grecku

100 ze 100
1 godz 13 min Łatwy

Zupa warzywna z mięsem

1 godz 40 min Łatwy

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni

Grochowa domowa

37 min Łatwy

Schab duszony w piwie

70 ze 100
4 godz 37 min Łatwy

Barszczyk ukraiński z pikantną nutą i uszkami z czarną fasolą

1 godz 20 min Średni

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

11 godz 25 min Łatwy

Ogórkowa na kurczaku

42 min Łatwy

Zupa rybna z karpia z pulpetami

2 godz 46 min Łatwy

Zupa brokułowa z makaronem

58 min Łatwy

Mini kotleciki rybne ze szpinakiem

1 godz 31 min Łatwy

Domowy rosół z wołowiny

2 godz 40 min Łatwy

Zupa z boczniakami

50 min Łatwy

Zupa grysikowa

30 min Łatwy

Zupa pomidorowa na skrzydełkach

41 min Łatwy

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

45 min Łatwy

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

2 godz 25 min Łatwy

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

2 godz 6 min Łatwy

Flaczki cielęce

2 godz 4 min Łatwy

Pasztet z królika

2 godz 52 min Średni

Sakiewki z szynki

47 min Łatwy

Krupnik na skrzydełkach

44 min Łatwy

Pieczonki z kociołka na grillu

85 ze 100
1 godz 51 min Łatwy

Gęś duszona z warzywami

70 ze 100
2 godz 35 min Łatwy

Zupa jarzynowa na młodej włoszczyźnie

40 min Łatwy

Rosół z kaczki

2 godz 8 min Łatwy

Gulasz warzywny

95 ze 100
53 min Łatwy

Zupa buraczkowa

1 godz 20 min Łatwy

Szałot, czyli sałatka jarzynowa

75 ze 100
55 min Łatwy

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

30 min Łatwy

Sałatka jarzynowa tradycyjna

1 godz 25 min Łatwy

Pyszna sałatka jarzynowa z majonezem

41 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Seler w różnych odsłonach 

Seler to warzywo, które na polskich stołach gości od dawna. Wprowadziła je pośród włoszczyzny królowa Bona. Wydaje się jednak, że popularność selera nieco spadła, a zupełnie niesłusznie! To warzywo nadal znajduje wiele zastosowań i ma w sobie duży potencjał. W końcu z gałązką selera można serwować nawet drink o nazwie krwawa Mary. 

Kulinarne zastosowanie znajduje zarówno seler naciowy, jak i seler korzenny. Oczywiście ich użycie będzie się różniło. Seler korzenny jest dość twardy i najczęściej używa się go po mocnej obróbce termicznej, w czasie której mięknie. Seler naciowy z kolei jest chrupiący i soczysty, najczęściej dodaje się go do potraw w wersji surowej. 

Przepisy z selerem naciowym 

Seler naciowy, którego nie tak dawno propagatorzy zdrowego stylu życia chętnie chrupali na zdjęciach, rzeczywiście najczęściej spożywany jest na surowo. Seler naciowy pojawia się więc często wśród składników sałatek i surówek. Ma nieco korzenny smak, więc dobrze komponuje się z innymi, słodkimi lub pikantnymi warzywami. Ale seler naciowy może być też spożywany na ciepło. W tej wersji pojawia się częściej na przykład w kuchni azjatyckiej, wrzucany na woka wraz z mieszanką innych warzyw, na przykład do makaronu chow mein. Wtedy kroi się go w słupki, podobnie jak marchewkę. Seler naciowy można także pokroić i dodać do pieczonej ryby. 

Przepisy z selerem korzennym 

Korzenny seler jest jednym z podstawowych składników, z których uzyskuje się wywar na rosół. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Gotowany seler mięknie, a to sprawia, że można przygotować z niego pyszną zupę krem. Popularność zdobywają także frytki z selera. To korzenne warzywo również może być składnikiem surówek, jednak najlepiej go wtedy zetrzeć. W sałatkach często używa się także selera marynowanego w formie miękkich „nitek”. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu