Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogonowa na ostatki

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
500  ml
Woda
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
200  g
Mały seler
1 
Cebula
2  łyżek
Olej rzepakowy
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Kminek
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Papryka ostra
1  szczypta
Imbir
trochę
Natka pietruszki do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.7 g
Węglowodany
11.96 g
Tłuszcze
7.86 g
Wartość energetyczna
146.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.
Krok 2
3 min
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.
Krok 4
3 min
Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
Krok 5
3 min
Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 6
4 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 7
5 min
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 8
3 min
Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 9
15 min
Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 10
2 min
Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.
Zupa ogonowa na ostatki

Krok 1 z 10

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 2 z 10

Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 3 z 10

W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 4 z 10

Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 5 z 10

Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 6 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 7 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 8 z 10

Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 9 z 10

Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 10 z 10

Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.

Ostatki, czyli ostatnia sobota karnawału to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie pysznych, chociaż czasem trochę kalorycznych dań. Menu na ostatki musi zawierać rozgrzewające i sycące danie główne, które zapewni nam energię na cały wieczór! Dlatego dzisiejszą propozycją będzie właśnie zupa ogonowa na ostatki. Bardzo pożywna, z solidną porcją warzyw i aromatycznymi przyprawami, idealnie wpisuje się w klimat imprez karnawałowych. :)

Przy okazji, jest to przepis też dla tych, którzy o przygotowaniu czegoś ciepłego i sycącego przypomnieli sobie w ostatniej chwili. Zupa ogonowa Winiary ma przyjazny skład – bez glutaminianiu sodu czy innych sztucznych dodatków – to przede wszystkim warzywa, przyprawy, zioła i suszone mięso, więc doda zupie niezbędnego smaku i przyspieszy gotowanie!

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy idealne na imprezy:
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa rybna z karpia
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika