Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ogonowa na ostatki
Zupa ogonowa na ostatki
Zupa ogonowa na ostatki
Zupa ogonowa na ostatki
Zupa ogonowa na ostatki

Zupa ogonowa na ostatki

(0)
48min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa ogonowa Winiary
500  ml
Woda
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
200  g
Mały seler
1 
Cebula
2  łyżek
Olej rzepakowy
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Kminek
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Papryka ostra
1  szczypta
Imbir
trochę
Natka pietruszki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.7 g
Węglowodany
11.96 g
Tłuszcze
7.86 g
Wartość energetyczna
146.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ostatki, czyli ostatnia sobota karnawału to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie pysznych, chociaż czasem trochę kalorycznych dań. Menu na ostatki musi zawierać rozgrzewające i sycące danie główne, które zapewni nam energię na cały wieczór! Dlatego dzisiejszą propozycją będzie właśnie zupa ogonowa na ostatki. Bardzo pożywna, z solidną porcją warzyw i aromatycznymi przyprawami, idealnie wpisuje się w klimat imprez karnawałowych. :)

Przy okazji, jest to przepis też dla tych, którzy o przygotowaniu czegoś ciepłego i sycącego przypomnieli sobie w ostatniej chwili. Zupa ogonowa Winiary ma przyjazny skład – bez glutaminianiu sodu czy innych sztucznych dodatków – to przede wszystkim warzywa, przyprawy, zioła i suszone mięso, więc doda zupie niezbędnego smaku i przyspieszy gotowanie!

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy idealne na imprezy:
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa rybna z karpia
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.
  • Krok 4

    3 min
    Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
  • Krok 5

    3 min
    Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  • Krok 6

    4 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 7

    5 min
    Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 9

    15 min
    Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.
Zupa ogonowa na ostatki

Krok 1 z 10

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 2 z 10

Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 3 z 10

W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 4 z 10

Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 5 z 10

Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 6 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 7 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 8 z 10

Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 9 z 10

Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 10 z 10

Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa ogonowa z makaronem

    Zupa ogonowa z makaronem

    37 min Łatwy
  • Zupa krem z kalarepy

    Zupa krem z kalarepy

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu