Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ogonowa na ostatki
Zupa ogonowa na ostatki
Dodaj do CookBook

Zupa ogonowa na ostatki

(0)
48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa ogonowa Winiary
500  ml
Woda
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
200  g
Mały seler
1 
Cebula
2  łyżek
Olej rzepakowy
2  łyżek
Przecier pomidorowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Kminek
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Papryka ostra
1  szczypta
Imbir
trochę
Natka pietruszki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12 g
Wartość energetyczna
146.8 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
2.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ostatki, czyli ostatnia sobota karnawału to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie pysznych, chociaż czasem trochę kalorycznych dań. Menu na ostatki musi zawierać rozgrzewające i sycące danie główne, które zapewni nam energię na cały wieczór! Dlatego dzisiejszą propozycją będzie właśnie zupa ogonowa na ostatki. Bardzo pożywna, z solidną porcją warzyw i aromatycznymi przyprawami, idealnie wpisuje się w klimat imprez karnawałowych. :)

Przy okazji, jest to przepis też dla tych, którzy o przygotowaniu czegoś ciepłego i sycącego przypomnieli sobie w ostatniej chwili. Zupa ogonowa Winiary ma przyjazny skład – bez glutaminianiu sodu czy innych sztucznych dodatków – to przede wszystkim warzywa, przyprawy, zioła i suszone mięso, więc doda zupie niezbędnego smaku i przyspieszy gotowanie!

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy idealne na imprezy:
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zupa rybna z karpia
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.
  • Krok 4

    3 min
    Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
  • Krok 5

    3 min
    Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  • Krok 6

    4 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 7

    5 min
    Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 9

    15 min
    Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.
Zupa ogonowa na ostatki

Krok 1 z 10

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 2 z 10

Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 3 z 10

W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, seler i przyprawy – tymianek, kminek, słodką i ostrą paprykę oraz imbir.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 4 z 10

Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 5 z 10

Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 6 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 7 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 8 z 10

Zupę ogonową wlej do garnka z warzywami, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 9 z 10

Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupa ogonowa na ostatki

Krok 10 z 10

Zupę ogonową podawaj posypaną posiekaną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu