Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki” ZwZ WINIARY

Zupa serowa w trzech odsłonach na sam koniec karnawału

Ostatnie dni karnawału często obfitują w spotkania towarzyskie i imprezy, tzw. ostatki. Zanim tegoroczny karnawał się skończy, jeszcze raz spotkajmy się i pobawmy jak w dniu, kiedy żegnaliśmy stary, a witaliśmy nowy rok.

Widzieliście nasze zestawienie zup na imprezę karnawałową? To świetne propozycje, które warto wykorzystać w ten ostatni karnawałowy wieczór i ostatnią karnawałową noc. Tę listę warto jeszcze uzupełnić o aksamitną zupę serową. Na dodatek można ją przygotować w trzech pysznych odsłonach – i wcale niekoniecznie jako typową zupę, choć na pewno zupa serowa na imprezie będzie mile widziana. Zacznijmy więc od pysznej zupy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kremowa zupa serowa

Czyli klasyka. A klasyczne potrawy na imprezach zawsze się sprawdzają. Zupa serowa będzie miała świetny smak, jeśli przygotujemy ją z różnego rodzaju serów. Do jej przygotowania można wykorzystać wywar warzywny lub rosół, a także mleko. Z czym podać zupę serową? Oczywiście świetnie będą pasować wszelkiego rodzaju grzanki, zarówno te z bułki pokrojonej w kosteczkę, jak i zapiekane kromki bagietki. Doskonale komponują się także blanszowane brokuły, które stanowią przyjemny chrupiący akcent w mojej szwajcarskiej zupie serowej. Możecie także przygotować zupę serową z ravoli lub zupę serową z diablotkami.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Serowe fondue

To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Parówki cielęce w cieście francuskim z sosem serowym

Zupę serową można przygotować na gęsto nie tylko w postaci tradycyjnego fondue, ale także jako sos serowy podany do parówek cielęcych w cieście francuskim. Ciasto francuskie, parówka i sos serowy to świetne zestawienie – smaczne i szybkie do przygotowania, co też ma znaczenie, bo przecież przekąsek na imprezę do przygotowania jest całe mnóstwo. Sos serowy możecie przygotować podobnie jak zupę serową, redukując wodę o 3/4. Do takiego sosu dobrze wykorzystać serek topiony śmietankowy, bez dodatku soli, żeby sos nie był zbyt słony. A jak przygotować parówki w cieście francuskim? Wystarczy rozwinąć rulon ciasta francuskiego, przeciąć ciasto na pół wzdłuż i pozawijać parówki. Jeśli macie ochotę przygotować paróweczki „na raz”, każdą taką parówkę zawiniętą w ciasto pokrójcie na ok. 2 cm kawałki. Potem wystarczy już tylko posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego na 200 st. piekarnika na ok. 15 minut. Można podawać takie paróweczki zarówno na zimno jak i na gorąco – zawsze z ciepłym sosem.

WINIARY ZwZ

Które serowe danie przygotujecie na ostatnią w tym roku imprezę karnawałową?

Serowe fondue WINIARY

Serowe fondue

To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina.
Zobacz przepis

Autor: Agata

Polecane artykuły

1111_pomidorowa-do-ost-lyzkii-3-866x574.jpg ZWZ WINIARY
Pomidorowa do ostatniej łyżki
Moje kulinarne postanowienia noworoczne ZwZ WINIARY
Żywieniowe postanowienia noworoczne - jak zamienić w nawyki?
Moje kuchenne trofea – miseczki na zupę ZWZ WINIARY
Moje kuchenne trofea – miseczki na zupę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz prosukty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu