Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_pomidorowa-do-ost-lyzkii-3-866x574.jpg ZWZ WINIARY

Pomidorowa do ostatniej łyżki

Czy zdarzyło Wam się kiedyś ugotować tak duży garnek zupy, że nie pomimo pomocy rodziny i sąsiadów wciąż trudno było dojrzeć dno? Każde danie, nawet ukochana zupa pomidorowa, jedzona przez kilka dni z rzędu, może się (na chwilę!) zwyczajnie znudzić. Istnieje jednak kilka możliwości na to, aby zjeść wszystko – do ostatniej łyżki! Poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi na to, jak najlepiej wykorzystać resztki zupy pomidorowej i w dziecinnie prosty sposób wyczarować z niej drugie danie, a nawet…deser.

Najszybszy sos pomidorowy

Sos przygotowany na bazie zupy pomidorowej idealnie sprawdzi się na pizzy, jako dodatek do makaronu, zapieczemy w nim także ravioli (ze szpinakiem, borowikami, ricottą) lub gnocchi. Trudno o szybszy obiad dla gromadki głodomorów czy prostszy pomysł na pożywną kolację – a to przecież tylko pozostała zupa pomidorowa. Zafundujcie sobie włoską ucztę we własnej kuchni. Sprawdźcie, jakie to proste!

pomidorowa-do-ost-lyzkii-9.jpg ZWZ WINIARY

 

Zapiekane ravioli lub gnocchi

pomidorowa-do-ost-lyzkii-2.jpg ZWZ WINIARY

Zapiekane ravioli lub gnocchi

.
Zobacz przepis

Chłodnik pomidorowy

Inną propozycją może być np. chłodnik pomidorowy. Do resztki zupy pomidorowej wystarczy dodać kilka świeżych pomidorów, całość zmiksować na gładką masę i porządnie schłodzić przed podaniem. Przepis znajdziecie tutaj.

Leczo

Pomidorową możemy także wykorzystać gotując leczo. Przygotowując składniki, wystarczy zmniejszyć ilość dodawanych pomidorów.

Chlebek pomidorowy

pomidorowa-do-ost-lyzkii-1.jpg ZWZ WINIARY

Chlebek pomidorowy

Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę.
Zobacz przepis

Jak pokazują powyższe przykłady, pozostała zupa pomidorowa to sposób na zupełnie nowe danie… i to nie jedno! Przetworzona czy wykorzystana jako dodatek, zyska zupełnie nowy smak – a nam nic się nie zmarnuje.

Autor: Ania

Polecane artykuły

Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Trzy zupy z pomidorówki
Trzy zupy z pomidorówki
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu