Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_pomidorowa-do-ost-lyzkii-3-866x574.jpg ZWZ WINIARY

Pomidorowa do ostatniej łyżki

Czy zdarzyło Wam się kiedyś ugotować tak duży garnek zupy, że nie pomimo pomocy rodziny i sąsiadów wciąż trudno było dojrzeć dno? Każde danie, nawet ukochana zupa pomidorowa, jedzona przez kilka dni z rzędu, może się (na chwilę!) zwyczajnie znudzić. Istnieje jednak kilka możliwości na to, aby zjeść wszystko – do ostatniej łyżki! Poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi na to, jak najlepiej wykorzystać resztki zupy pomidorowej i w dziecinnie prosty sposób wyczarować z niej drugie danie, a nawet…deser.

Najszybszy sos pomidorowy

Sos przygotowany na bazie zupy pomidorowej idealnie sprawdzi się na pizzy, jako dodatek do makaronu, zapieczemy w nim także ravioli (ze szpinakiem, borowikami, ricottą) lub gnocchi. Trudno o szybszy obiad dla gromadki głodomorów czy prostszy pomysł na pożywną kolację – a to przecież tylko pozostała zupa pomidorowa. Zafundujcie sobie włoską ucztę we własnej kuchni. Sprawdźcie, jakie to proste!

pomidorowa-do-ost-lyzkii-9.jpg ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
pomidorowa-do-ost-lyzkii-2.jpg ZWZ WINIARY

Zapiekane ravioli lub gnocchi

.
Zobacz przepis

Chłodnik pomidorowy

Inną propozycją może być np. chłodnik pomidorowy. Do resztki zupy pomidorowej wystarczy dodać kilka świeżych pomidorów, całość zmiksować na gładką masę i porządnie schłodzić przed podaniem. Przepis znajdziecie tutaj.

Leczo

Pomidorową możemy także wykorzystać gotując leczo. Przygotowując składniki, wystarczy zmniejszyć ilość dodawanych pomidorów.

pomidorowa-do-ost-lyzkii-1.jpg ZWZ WINIARY

Chlebek pomidorowy

Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę.
Zobacz przepis

Jak pokazują powyższe przykłady, pozostała zupa pomidorowa to sposób na zupełnie nowe danie… i to nie jedno! Przetworzona czy wykorzystana jako dodatek, zyska zupełnie nowy smak – a nam nic się nie zmarnuje.

Autor: Ania

Polecane artykuły

Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Trzy zupy z pomidorówki
Trzy zupy z pomidorówki
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu