Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seler naciowy zapiekany

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
70 g
Masło
4 łyżek
Śmietana
2 łyżek
Sok z cytryny
1 szczypta
Sól
1 kg
Seler naciowy
40 g
Ser emmentaler
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
41.23 g
Białko
11.23 g
Wartość energetyczna
488.42 kcal
Węglowodany
20 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
Krok 2
25 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
Krok 3
5 min
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
Krok 4
5 min
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
Krok 5
10 min
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Seler naciowy zapiekany

Krok 1 z 5

Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.

Seler naciowy zapiekany

Krok 2 z 5

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.

Seler naciowy zapiekany

Krok 3 z 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.

Seler naciowy zapiekany

Krok 4 z 5

Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.

Seler naciowy zapiekany

Krok 5 z 5

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika