Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Seler naciowy zapiekany

Seler naciowy zapiekany

(0)
50min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
70  g
Masło
4  łyżek
Śmietana
1  kostka
WINIARY Kogutek Bulion warzywny
2  łyżek
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  kg
Seler naciowy
40  g
Ser emmentaler
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.23 g
Węglowodany
20.01 g
Tłuszcze
41.23 g
Wartość energetyczna
488.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  • Krok 2

    25 min
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  • Krok 4

    5 min
    Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  • Krok 5

    10 min
    Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Seler naciowy zapiekany

Krok 1 z 5

Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.

Seler naciowy zapiekany

Krok 2 z 5

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.

Seler naciowy zapiekany

Krok 3 z 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.

Seler naciowy zapiekany

Krok 4 z 5

Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.

Seler naciowy zapiekany

Krok 5 z 5

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Sałatka
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    2 godz 12 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

    Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu