Seler naciowy zapiekany
50min
Łatwy
1
Cebula
70 g
Masło
4 łyżek
Śmietana
1 kostka
2 łyżek
Sok z cytryny
1 szczypta
Sól
1 kg
Seler naciowy
40 g
Ser emmentaler
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
11.23 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
41.23 g
Wartość energetyczna
488.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
Krok 2
25 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
Krok 3
5 min
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
Krok 4
5 min
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
Krok 5
10 min
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.
Komentarze 0