Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Seler naciowy zapiekany
Dodaj do CookBook

Seler naciowy zapiekany

(0)
50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
70  g
Masło
4  łyżek
Śmietana
1  kostka
WINIARY Kogutek Bulion warzywny
2  łyżek
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  kg
Seler naciowy
40  g
Ser emmentaler
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20 g
Wartość energetyczna
488.4 kcal
Tłuszcze
41.2 g
Białko
11.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  • Krok 2

    25 min
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  • Krok 4

    5 min
    Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  • Krok 5

    10 min
    Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Seler naciowy zapiekany

Krok 1 z 5

Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.

Seler naciowy zapiekany

Krok 2 z 5

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.

Seler naciowy zapiekany

Krok 3 z 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.

Seler naciowy zapiekany

Krok 4 z 5

Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.

Seler naciowy zapiekany

Krok 5 z 5

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Sałatka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

    Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

    1 godz 8 min Średni
  • Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

    Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

    30 min Łatwy
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu