Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka to świetny dodatek do mięs i wędlin różnego rodzaju. Zawsze świetnie prezentuje się na stole i kusi każdego, kto na nią spojrzy. Lubisz sałatki, ale te, które dobrze znasz i często przygotowujesz nieco już Ci się znudziły? Sałatka świąteczna z jajkiem i szynką może być zatem idealną propozycją, która wprowadzi powiew świeżości do Twojej kuchni!
Choć sałatka z jajkiem i szynką z nazwy jest „świąteczna”, oczywiście możesz po nią sięgnąć zawsze, gdy tylko masz ochotę na coś pysznego. Doskonale sprawdzi się jako potrawa na święta wielkanocne, ale podbije serca Twoich gości i domowników przy każdej innej okazji. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna i wyrazista.
Co takiego w sobie kryje? Poza jajkami i szynką znajdziesz w niej takie składniki jak kukurydza, por, seler konserwowy. Połącz je przy pomocy Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszanego z odrobiną jogurtu naturalnego.
Por i seler nadają sałatce wyrazistego, nieco ostrego smaku. Modyfikuj ilość składników dowolnie, uzyskując najbardziej pożądany smak. Jeśli lubisz odrobinę delikatniejsze i słodsze kompozycje, a kukurydza, która daje naturalną słodycz, nie wystarczy dla przełamania ostrości, dodaj odrobinę cukru. Sałatkę możesz też doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem.
Krok 2
7 min
Por przekrój na połowę, oczyść i pokrój w paseczki, a następnie sparz wrzącą wodą.
Krok 3
8 min
Szynkę pokrój w paseczki. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę.
Krok 4
5 min
Seler i kukurydzę odsącz z nadmiaru wody.
Krok 5
10 min
Połącz wszystkie składniki z sosem majonezowo-jogurtowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Krok 1
z
5
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem.
Krok 2
z
5
Por przekrój na połowę, oczyść i pokrój w paseczki, a następnie sparz wrzącą wodą.
Krok 3
z
5
Szynkę pokrój w paseczki. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę.
Krok 4
z
5
Seler i kukurydzę odsącz z nadmiaru wody.
Krok 5
z
5
Połącz wszystkie składniki z sosem majonezowo-jogurtowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
T
Tomasz
Dobra sałatka. Świeża pikantna. W przepisie na sos powinno być połowe porcie składników bo jest za dużo i wychodzi zupa
Winiary
Expert
Dziękujemy za wskazówkę. Jeśli ktoś lubi bardziej "stałe" sałatki, z mniejszą ilością sosu, jak najbardziej można zmniejszyć ilość sosu. Pozdrawiamy!
L
Liliana
Bardzo dobra. Seler konserwy fajny daje efekt. Jest taka lekka.
Winiary
Expert
Daje fajny efekt, a do tego dostarcza organizmowi witaminy. Nic, tylko pałaszować! :-)
Komentarze 2