Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa velouté z dyni
Dodaj do CookBook

Zupa velouté z dyni

(1)
2 godz 54 min
Średni
Autorem przepisu jest Pellot
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Dynia
24 
Arkusze ciasta na ravioli
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
200  ml
Śmietanka 18% lub 30%
4  ząbków
Czosnek
200  g
Foie gras
1  łyżka
Mąka pszenna
100  g
Seler
1 
Jajko
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
99 g
Wartość energetyczna
865 kcal
Tłuszcze
43.6 g
Białko
21.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rosół, pomidorówka, krupnik, grzybowa, barszcz… Zapewne doskonale znasz te zupy. A co powiesz na przepis, który zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich? Specjalnie dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki mamy przepis na velouté – zupa ta przygotowana jest na bazie dyni ugotowanej w bulionie WINIARY z dodatkiem czosnku i śmietanki. Ale to nie wszystko! W środku kryją się jeszcze ravioli nadziewane foie gras. Brzmi ciekawie? Zobacz nasz przepis na velouté!


Velouté – niebanalna zupa dla prawdziwych smakoszy

Velouté (co w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego znaczy aksamitny) to przede wszystkim bazowy francuski sos wykorzystywany w wielu przepisach. Przygotowuje się go z zasmażki i lekkiego bulionu. My dziś mamy dla Ciebie przepis na velouté – zupę z wieloma ciekawymi, zaskakującymi dodatkami. W tej zupie z pewnością nie zabraknie różnych tekstur. Sama zupa jest gładka i kremowa. W środku znajdują się delikatne pierożki ravioli z aksamitnym farszem z kaczych i gęsich wątróbek. Chrupkości dodadzą chipsy z pokrojonego w cienkie paseczki selera. Tuż przed podaniem możesz posypać zupę posiekaną natką pietruszki, która jeszcze bardziej urozmaici smak dania i doda ciekawego koloru.

Przygotowanie

174 min
  • Krok 1

    15 min
    Dynię pokrojoną w kostkę gotujemy z bulionem WINIARY, ząbkami czosnku, 800 ml wody - przez 15 minut. Po tym czasie łączymy całość ze śmietanką.
  • Krok 2

    20 min
    Rozkładamy 12 arkuszy ravioli na blacie. Jajko ubijamy z kroplą wody. Smarujemy arkusze ravioli i kładziemy kostkę foie gras, a na wierzch - drugi arkusz. Ostrożnie sklejamy i wycinamy ravioli.
  • Krok 3

    120 min
    Ravioli układamy na papierze pergaminowym i zostawiamy na 2 godziny w zamrażarce.
  • Krok 4

    4 min
    Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3 do 4 minut. Po ugotowaniu zanurzamy je w wodzie z kostkami lodu, aby zatrzymać gotowanie.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie robimy julienne z selera. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy na oleju.
  • Krok 6

    5 min
    Podawaj zupę velouté na 4 głębokich talerzach, dodaj 3 ravioli i chipsy z selera. Możesz też posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Zupa cebulowa zapiekana

    Zupa cebulowa zapiekana

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu