Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 51

Pierś z kurczaka – międzynarodowy klasyk 

Drób cieszy się w naszym kraju dużym powodzeniem. Najpopularniejszy jest kurczak, a wśród jego elementów – pierś z kurczaka. I nic w tym dziwnego, ponieważ stwarza ona ogromne pole do kulinarnych popisów – można ją wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. Zresztą nie tylko Polacy doceniają ten gatunek mięsa, jest to składnik popularny na całym świecie, od Zachodu do Wschodu, od kuchni amerykańskiej po orientalną. 

Jedną z ważniejszych zalet piersi z kurczaka jest fakt, że można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów: piec, dusić, smażyć, gotować, grillować czy nawet wędzić. Łatwo też pociąć ją w odpowiedni kształt, rozbić na kotlety, zmielić czy poszarpać. Nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, więc szybko przygotujesz obiad z piersią z kurczaka, która sprawdzi się praktycznie z każdym dodatkiem – od ziemniaków przez ryż, makaron, kaszę, aż po frytki różnego rodzaju. 

Pierś z kurczaka na każdą porę dnia i… roku! 

Pierś z kurczaka nadaje się doskonale jako główny składnik obiadu, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z jej udziałem stworzyć smakowitą kolację, a nawet śniadanie. Może być też świetnym dodatkiem do pizzy, makaronu, tostów, kanapek i wielu innych dań. 

Oprócz tego pierś z kurczaka doskonale komponuje się z praktycznie każdymi sezonowymi dodatkami, a zatem jest świetna o każdej porze roku. Wiosenna sałatka z piersią kurczaka czy jesienna pieczeń w towarzystwie grzybów, a może rozgrzewający pikantny gulasz z piersią kurczaka i odrobiną chili? Zastosowań dla tego rodzaju mięsa jest bardzo dużo! 

Pierś z kurczaka w tradycyjnej kuchni polskiej 

Pierś z kurczaka nadaje się także na niedzielny obiad, w ramach bardziej tradycyjnej kuchni. Łatwo możesz przyrządzić z niej panierowane kotlety drobiowe albo de volaille z żółtym serem. Będą świetnie komponować się z dodatkiem różnych surówek, ziemniakami czy kluskami. To rozwiązanie idealne dla całej rodziny.