Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Arepas z kurczakiem

Arepas z kurczakiem

(0)
33min
Łatwy
Autorem przepisu jest ANTONIO MELLA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Ciepła woda
1  łyżeczka
Sól
2  szklanek
Mąka kukurydziana
2 
Pierś z kurczaka
2 
Awokado
1  szklanka
Starty żółty ser (np. cheddar)
0.25  szklanka
Majonez Lekki WINIARY
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.01 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
17.79 g
Wartość energetyczna
243.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Arepas to niemal podstawowy produkt w kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Jest to rodzaj pieczywa, który nieco przypomina placki lub chlebki pita. Na tym pieczywie serwuje się wiele różnych składników – to coś w sam raz na śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły.

Przygotowanie tej ciekawej przekąski nie zajmie Ci wiele czasu ani nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Ciasto na arepas zrobisz z zaledwie 3 składników – mąki, wody i soli. Zagnieć te składniki i odstaw na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po kilkunastu minutach podziel je na części, uformuj na kształt placków i smaż na rozgrzanej patelni. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była chrupiąca.

Nadzienie do arepas możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My używamy piersi z kurczaka ugotowanej w bulionie WINIARY oraz pasty z awokado, Majonezu Lekkiego WINIARY oraz tartego sera. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej warzyw. Pasują tu np. świeża papryka, ogórek, czerwona cebula lub pikle. Możesz też przygotować arepas w wersji wegetariańskiej, dodając tofu.

Arepas są uwielbiane w krajach Ameryki Południowej. Chcesz przygotować taki posiłek dla siebie lub swoich bliskich? Odkryj nasz przepis pełen smaku i delektuj się pysznymi arepas z soczystym kurczakiem. Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    7 min
    Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.
  • Krok 3

    10 min
    Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.
  • Krok 4

    1 min
    Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.
Arepas z kurczakiem

Krok 1 z 4

Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.

Arepas z kurczakiem

Krok 2 z 4

Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.

Arepas z kurczakiem

Krok 3 z 4

Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.

Arepas z kurczakiem

Krok 4 z 4

Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

  • Rafaello bez pieczenia

    Rafaello bez pieczenia

    1 godz Łatwy
  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z ziemniakami

    Fasolka szparagowa z ziemniakami

    27 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu