Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Arepas z kurczakiem
Dodaj do CookBook

Arepas z kurczakiem

(1)
33 min
Łatwy
Autorem przepisu jest ANTONIO MELLA
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Ciepła woda
1  łyżeczka
Sól
2  szklanek
Mąka kukurydziana
2 
Pierś z kurczaka
2 
Awokado
1  szklanka
Starty żółty ser (np. cheddar)
0.25  szklanka
Majonez Lekki WINIARY
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.7 g
Wartość energetyczna
243.1 kcal
Tłuszcze
17.8 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Arepas to niemal podstawowy produkt w kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Jest to rodzaj pieczywa, który nieco przypomina placki lub chlebki pita. Na tym pieczywie serwuje się wiele różnych składników – to coś w sam raz na śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły.

Przygotowanie tej ciekawej przekąski nie zajmie Ci wiele czasu ani nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Ciasto na arepas zrobisz z zaledwie 3 składników – mąki, wody i soli. Zagnieć te składniki i odstaw na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po kilkunastu minutach podziel je na części, uformuj na kształt placków i smaż na rozgrzanej patelni. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była chrupiąca.

Nadzienie do arepas możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My używamy piersi z kurczaka ugotowanej w bulionie WINIARY oraz pasty z awokado, Majonezu Lekkiego WINIARY oraz tartego sera. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej warzyw. Pasują tu np. świeża papryka, ogórek, czerwona cebula lub pikle. Możesz też przygotować arepas w wersji wegetariańskiej, dodając tofu.

Arepas są uwielbiane w krajach Ameryki Południowej. Chcesz przygotować taki posiłek dla siebie lub swoich bliskich? Odkryj nasz przepis pełen smaku i delektuj się pysznymi arepas z soczystym kurczakiem. Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    7 min
    Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.
  • Krok 3

    10 min
    Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.
  • Krok 4

    1 min
    Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu