Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Arepas to niemal podstawowy produkt w kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Jest to rodzaj pieczywa, który nieco przypomina placki lub chlebki pita. Na tym pieczywie serwuje się wiele różnych składników – to coś w sam raz na śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły.
Przygotowanie tej ciekawej przekąski nie zajmie Ci wiele czasu ani nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Ciasto na arepas zrobisz z zaledwie 3 składników – mąki, wody i soli. Zagnieć te składniki i odstaw na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po kilkunastu minutach podziel je na części, uformuj na kształt placków i smaż na rozgrzanej patelni. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była chrupiąca.
Nadzienie do arepas możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My używamy piersi z kurczaka ugotowanej w bulionie WINIARY oraz pasty z awokado, Majonezu Lekkiego WINIARY oraz tartego sera. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej warzyw. Pasują tu np. świeża papryka, ogórek, czerwona cebula lub pikle. Możesz też przygotować arepas w wersji wegetariańskiej, dodając tofu.
Arepas są uwielbiane w krajach Ameryki Południowej. Chcesz przygotować taki posiłek dla siebie lub swoich bliskich? Odkryj nasz przepis pełen smaku i delektuj się pysznymi arepas z soczystym kurczakiem. Smacznego!
Przygotowanie
33 min
Krok 1
7 min
Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.
Krok 2
15 min
Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.
Krok 3
10 min
Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.
Krok 4
1 min
Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.
Krok 1
z
4
Zacznij od przygotowania arepas. Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj, aż uzyskasz zwarte ciasto o bardzo lekkiej konsystencji (nie powinno być suche).Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 3 do 5 minut.
Krok 2
z
4
Gotowe ciasto podziel na 8 części. Uformuj z nich kule i lekko spłaszcz, uzyskując koła o średnicy około 8 - 10 cm i grubości około 0,5 cm. Gdy arepas będą gotowe, smaż je na średnio rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Możesz też podpiec je w piekarniku, żeby skórka była lekko chrupiąca.
Krok 3
z
4
Pierś z kurczaka pokrój w paski i ugotuj w bulionie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Awokado rozgnieć na puree.
Krok 4
z
4
Bułeczki arepas posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej ugotowane kawałki kurczaka, dodaj trochę majonezu lekkiego WINIARY i całość posyp tartym serem. Powtórz tę czynność z pozostałymi arepas i ciesz się ich smakiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0