45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
41.5g / 43%
Węglowodany
17.3g / 17%
Tłuszcze
17g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Fricassee z kurczaka z papryką i grzybami

(0)
47min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Сандра

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Pierś z kurczaka
300  g
Pieczarki
50  g
Cebula
20  g
75  g
Masło
150  g
Śmietana 12%
48  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Pieprz cayenne
5  g
Pieprz czarny
trochę
Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.49 g
Węglowodany
17.32 g
Tłuszcze
17.05 g
Wartość energetyczna
406.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Fricassee z piersi kurczaka i pieczarkami to delikatne, kremowe danie, idealne na pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą. Sprawdź nasz przepis na fricassee z kurczaka.
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
20 min
Włóż kurczaka do rondla, zalej wodą i zagotuj. Gdy się zagotuje, dodaj bulion drobiowy oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj do momentu, gdy cebula będzie miękka.
Krok 2
15 min
W tym czasie w rondelku rozgrzej olej i duś na nim pieczarki, pokrojone wcześniej na małe kawałki. Gdy już będą miękkie - dodaj mąkę i paprykę. Mieszaj energicznie, żeby jak najdokładniej rozmieszać mąkę.
Krok 3
7 min
Następnie zalej grzyby częścią bulionu, w którym gotował się kurczak. Mieszaj całość przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gęstego sosu do potrawki.
Krok 4
5 min
Na koniec do pieczarek dodaj ugotowanego i pokrojonego w kawałki kurczaka, śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszaj jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.
Fricassee z kurczaka z papryką i grzybami

Krok 1 z 4

Włóż kurczaka do rondla, zalej wodą i zagotuj. Gdy się zagotuje, dodaj bulion drobiowy oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj do momentu, gdy cebula będzie miękka.

Fricassee z kurczaka z papryką i grzybami

Krok 2 z 4

W tym czasie w rondelku rozgrzej olej i duś na nim pieczarki, pokrojone wcześniej na małe kawałki. Gdy już będą miękkie - dodaj mąkę i paprykę. Mieszaj energicznie, żeby jak najdokładniej rozmieszać mąkę.

Fricassee z kurczaka z papryką i grzybami

Krok 3 z 4

Następnie zalej grzyby częścią bulionu, w którym gotował się kurczak. Mieszaj całość przez około 5-7 minut, aż do uzyskania gęstego sosu do potrawki.

Fricassee z kurczaka z papryką i grzybami

Krok 4 z 4

Na koniec do pieczarek dodaj ugotowanego i pokrojonego w kawałki kurczaka, śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszaj jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika