Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ajiaco, czyli kolumbijska zupa zimnieczano-kukurydziana to coś dla fanów pożywnych i aromatycznych zup, które przygotujesz w kilka chwil. To jedno z dań, które nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni, dlatego świetnie sprawdzi się nawet, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś smacznego i rozgrzewającego.
Jest wiele wariacji na temat zupy ajiaco – wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i na co w danej chwili masz ochotę. W naszym przepisie najpierw podsmażamy czosnek i cebulkę, następnie zalewamy je wodą i bulionem warzywnym w słoiku od WINIARY i wkładamy filety z piersi kurczaka, żeby się ugotowały i przeszły smakiem wywaru. Po kilkunastu minutach wyjmujemy kurczaka i do garnka z bulionem wkładamy ziemniaki i kukurydzę, które gotujemy do miękkości. Ostatni etap to połączenie wszystkich składników, czyli wywaru z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka i kaparów. Tuż przed samym podaniem możesz udekorować zupę ajiaco gęstą śmietaną oraz świeżymi ziołami.
Chcesz przekonać się, jak smakuje to danie? Sięgnij po nasz przepis. Smacznego!
Przygotowanie
39 min
Krok 1
15 min
Do garnka wlej łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, cebulę i lekko podsmaż. Dodaj wodę, bulion warzywny WINIARY i posiekane zioła. Całość zagotuj. Dodaj kurczaka, a gdy będzie miękki, wyjmij go i pokrój w kostkę.
Krok 2
20 min
Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i kolby kukurydzy. Ugotuj je do miękkości.
Krok 3
4 min
Gdy warzywa będą ugotowane, ponownie wrzuć do garnka kurczaka, dołóż kapary i chwilę podgrzewaj. Tuż przed podaniem udekoruj zupę odrobiną śmietany.
Krok 1
z
3
Do garnka wlej łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, cebulę i lekko podsmaż. Dodaj wodę, bulion warzywny WINIARY i posiekane zioła. Całość zagotuj. Dodaj kurczaka, a gdy będzie miękki, wyjmij go i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
3
Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i kolby kukurydzy. Ugotuj je do miękkości.
Krok 3
z
3
Gdy warzywa będą ugotowane, ponownie wrzuć do garnka kurczaka, dołóż kapary i chwilę podgrzewaj. Tuż przed podaniem udekoruj zupę odrobiną śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0