Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ajiaco - kolumbijska zupa
Dodaj do CookBook

Ajiaco - kolumbijska zupa

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jose Troya
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  ząbek
Czosnek
1 
Cebula
2  łyżek
Kolendra posiekana
2  łyżek
Natka pietruszki
3 
Filet z kurczaka
4 
Ziemniaki
150  g
Kukurydza w kolbach
4  łyżek
Kapary w zalewie
8  łyżek
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.8 g
Wartość energetyczna
178.2 kcal
Tłuszcze
7.5 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ajiaco, czyli kolumbijska zupa zimnieczano-kukurydziana to coś dla fanów pożywnych i aromatycznych zup, które przygotujesz w kilka chwil. To jedno z dań, które nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni, dlatego świetnie sprawdzi się nawet, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś smacznego i rozgrzewającego.

Jest wiele wariacji na temat zupy ajiaco – wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i na co w danej chwili masz ochotę. W naszym przepisie najpierw podsmażamy czosnek i cebulkę, następnie zalewamy je wodą i bulionem warzywnym w słoiku od WINIARY i wkładamy filety z piersi kurczaka, żeby się ugotowały i przeszły smakiem wywaru. Po kilkunastu minutach wyjmujemy kurczaka i do garnka z bulionem wkładamy ziemniaki i kukurydzę, które gotujemy do miękkości. Ostatni etap to połączenie wszystkich składników, czyli wywaru z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka i kaparów. Tuż przed samym podaniem możesz udekorować zupę ajiaco gęstą śmietaną oraz świeżymi ziołami.

Chcesz przekonać się, jak smakuje to danie? Sięgnij po nasz przepis. Smacznego!

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    15 min
    Do garnka wlej łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, cebulę i lekko podsmaż. Dodaj wodę, bulion warzywny WINIARY i posiekane zioła. Całość zagotuj. Dodaj kurczaka, a gdy będzie miękki, wyjmij go i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i kolby kukurydzy. Ugotuj je do miękkości.
  • Krok 3

    4 min
    Gdy warzywa będą ugotowane, ponownie wrzuć do garnka kurczaka, dołóż kapary i chwilę podgrzewaj. Tuż przed podaniem udekoruj zupę odrobiną śmietany.
Ajiaco - kolumbijska zupa

Krok 1 z 3

Do garnka wlej łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć posiekany czosnek, cebulę i lekko podsmaż. Dodaj wodę, bulion warzywny WINIARY i posiekane zioła. Całość zagotuj. Dodaj kurczaka, a gdy będzie miękki, wyjmij go i pokrój w kostkę.

Ajiaco - kolumbijska zupa

Krok 2 z 3

Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i kolby kukurydzy. Ugotuj je do miękkości.

Ajiaco - kolumbijska zupa

Krok 3 z 3

Gdy warzywa będą ugotowane, ponownie wrzuć do garnka kurczaka, dołóż kapary i chwilę podgrzewaj. Tuż przed podaniem udekoruj zupę odrobiną śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu