Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad z warzywami, obiad warzywa

Papryka

Paprykę kochamy w duecie z cukinią, kiedy napełniają się smacznym i aromatycznym farszem, ale też jako składnik zapiekanek i sałatek z kurczakiem.

Przepisy 685
Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

1 godz Średni
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

80
20 min Łatwy
Kurczak Teriyaki z papryką i brokułami

Kurczak Teriyaki z papryką i brokułami

70
30 min Łatwy
Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

70
1 godz 17 min Łatwy
Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

50
42 min Łatwy
Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

80
35 min Łatwy
Sałatka śledziowa z rodzynkami

Sałatka śledziowa z rodzynkami

25 godz 55 min Średni
Dip z pieczoną papryką

Dip z pieczoną papryką

25 min Łatwy
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

1 godz 5 min Łatwy
Bagietka z szynką i serem dla dzieci – wąż

Bagietka z szynką i serem dla dzieci – wąż

18 min Łatwy
Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

23 min Łatwy
Kanapka Drwala z kiełbasą

Kanapka Drwala z kiełbasą

15 min Łatwy
Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem i czerwoną papryką

Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem i czerwoną papryką

25 min Łatwy
Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

18 min Łatwy
Pieczone pierogi kebabowe

Pieczone pierogi kebabowe

75
48 min Łatwy
Warstwowa sałatka gyros - przepis

Warstwowa sałatka gyros - przepis

90
45 min Łatwy
Fajitas z kurczaka z awokado

Fajitas z kurczaka z awokado

30 min Łatwy
Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

90
1 godz 15 min Łatwy
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

75
48 min Łatwy
Papryka faszerowana szpinakiem i fetą

Papryka faszerowana szpinakiem i fetą

35
31 min Łatwy
Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

47 min Łatwy
Grillowane vege rollsy z sałatką ogórkową

Grillowane vege rollsy z sałatką ogórkową

25 min Łatwy
Sałatka z grillowaną dynią

Sałatka z grillowaną dynią

14 min Łatwy
Grillove szaszłyki z ananasem i bakłażanowymi łódkami w towarzystwie sałatki

Grillove szaszłyki z ananasem i bakłażanowymi łódkami w towarzystwie sałatki

100
1 godz 27 min Średni
Szaszłyki wegetariańskie z grilla

Szaszłyki wegetariańskie z grilla

70
23 min Łatwy
Sałatka szopska

Sałatka szopska

15 min Łatwy
Faszerowana papryka z grilla

Faszerowana papryka z grilla

60
35 min Łatwy
Sałatka Kolory lata

Sałatka Kolory lata

21 min Łatwy
Chrupiąca pizza warzywna

Chrupiąca pizza warzywna

85
36 min Średni
Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

75
33 min Średni
Prosta szakszuka z pastą tikka masala

Prosta szakszuka z pastą tikka masala

35 min Łatwy
Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

53 min Średni
Makaron Pad Thai z kurczakiem

Makaron Pad Thai z kurczakiem

65
12 min Łatwy
Kurczak po japońsku Teriyaki

Kurczak po japońsku Teriyaki

65
30 min Łatwy
Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

65
19 min Łatwy
Marynowany karp

Marynowany karp

95
20 min Łatwy
Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

55
2 godz 1 min Średni
Leczo z klopsikami roślinnymi

Leczo z klopsikami roślinnymi

85
30 min Łatwy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

35
15 min Łatwy
Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

55
48 min Łatwy
Gulasz z ziemniakami i marchewką

Gulasz z ziemniakami i marchewką

35
1 godz 2 min Łatwy
Curry z ciecierzycą i papryką

Curry z ciecierzycą i papryką

100
11 min Łatwy
Gulasz z soczewicą i kapustą

Gulasz z soczewicą i kapustą

95
55 min Łatwy
Papryka faszerowana mac and cheese

Papryka faszerowana mac and cheese

45
58 min Łatwy
Briam

Briam

90
1 godz Łatwy
Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

17 min Łatwy
Pizza turecka lahmacun

Pizza turecka lahmacun

60
34 min Łatwy
Chłopski garnek

Chłopski garnek

25
31 min Łatwy
Empanady z kurczakiem

Empanady z kurczakiem

70
38 min Łatwy
Carbonada

Carbonada

90
2 godz 7 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8
  • Strona 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Papryka – jedno warzywo na tysiące sposobów

Paprykę możemy znaleźć w różnych odmianach: czerwonej, pomarańczowej, żółtej, zielonej, białej, ostrej i łagodnej. Na świecie spotkamy ponad 200 różnych gatunków, które różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. W Polsce dostaniemy tylko część z nich, ale nawet ta część stwarza dużo kulinarnych możliwości, ponieważ papryka nadaje się do jedzenia na surowo, pieczenia, smażenia, duszenia czy grillowania. Możemy traktować ją jako składnik zup, sałatek, zapiekanek. Dodajemy ją do sosów i dań głównych, a także kładziemy na kanapki – w formie surowej lub pod postacią pasty. Papryka to nieodzowny składnik tak popularnych dań jak gulasz czy leczo. Dobrze łączy się też z mięsami: drobiem, wołowiną, wieprzowiną czy rybami. Można ją bez problemu zestawiać z makaronami, kaszami czy ryżem. Oczywiście równie dobrze komponuje się z innymi warzywami: świeżą sałatą, ogórkiem, pomidorami. Kulinarnych zastosowań tego warzywa jest bez liku, a dowodem na to – bardzo duża ilość przepisów z papryką, jakie znajdziecie na naszych stronach.

Papryka w pikantnej wersji

Pikantne gatunki papryk (np. papryczka chili) również są popularne i wykorzystywane na całym świecie – zarówno w formie świeżych warzyw, jak i suszonych i sproszkowanych przypraw. Ostrą paprykę szczególnie upodobali sobie Meksykanie i w kuchni meksykańskiej pojawia się ona bardzo często, od różnych zup począwszy, po rozmaite odmiany chili, któremu przekazała swoją nazwę. Sięgając po ostrą odmianę, musimy jednak uważać. Przede wszystkim: by nie przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy będziemy serwować danie w większym gronie. Nie każdy lubi potrawy bardzo pikantne, a zbyt duża ilość ostrej papryki może przyćmić smak całości. Ale warto też uważać podczas samego gotowania. Niektóre gatunki mogą nam zaszkodzić, gdy na przykład dotkniemy oczu lub nosa po tym, jak kroiliśmy takie warzywo. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest krojenie ostrych odmian w ochronnych, lateksowych rękawiczkach.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu