Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
obiad z warzywami, obiad warzywa

Papryka

Paprykę kochamy w duecie z cukinią, kiedy napełniają się smacznym i aromatycznym farszem, ale też jako składnik zapiekanek i sałatek z kurczakiem.

Przepisy 654

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

70 ze 100
3 godz 57 min Łatwy
Sos gulaszowy

Sos gulaszowy

80 ze 100
42 min Łatwy
Letnia sałatka z papryką i kukurydzą

Letnia sałatka z papryką i kukurydzą

90 ze 100
25 min Łatwy
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

75 ze 100
48 min Łatwy
Boeuf Stroganow ze schabem

Boeuf Stroganow ze schabem

65 ze 100
42 min Łatwy
Dorsz z patelni

Dorsz z patelni

65 ze 100
40 min Łatwy
Sałatka Gyros na ostro

Sałatka Gyros na ostro

90 ze 100
2 godz 45 min Łatwy
Kotlety mielone nadziewne papryką i serem

Kotlety mielone nadziewne papryką i serem

40 ze 100
30 min Łatwy
Bitki z karczku w marynacie ziołowej

Bitki z karczku w marynacie ziołowej

60 ze 100
12 godz 25 min Łatwy
Leczo z boczniakami i cukinią

Leczo z boczniakami i cukinią

55 ze 100
55 min Łatwy
Sycąca fasolka z warzywami

Sycąca fasolka z warzywami

75 ze 100
12 godz 5 min Łatwy
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

70 ze 100
2 godz 31 min Łatwy
Naleśniki na ostro (wystrzałowe)

Naleśniki na ostro (wystrzałowe)

90 ze 100
47 min Łatwy
Jarmuż duszony z papryką i pomidorami

Jarmuż duszony z papryką i pomidorami

32 min Łatwy
Mielone w bułce

Mielone w bułce

70 ze 100
43 min Łatwy
Łopatka wieprzowa na parze

Łopatka wieprzowa na parze

65 ze 100
46 min Łatwy
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

25 ze 100
1 godz 32 min Łatwy
Filety rybne w płatkach kukurydzianych

Filety rybne w płatkach kukurydzianych

80 ze 100
30 min Łatwy
Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

60 ze 100
41 min Łatwy
Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

30 ze 100
49 min Łatwy
Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

45 ze 100
58 min Łatwy
Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

45 min Łatwy
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Udka z kurczaka z chrupiącą skórką

30 ze 100
4 godz Łatwy
Schab z brzoskwiniami w galarecie

Schab z brzoskwiniami w galarecie

2 godz Łatwy
Sałatka warstwowa gyros

Sałatka warstwowa gyros

90 ze 100
1 godz 34 min Łatwy
Pizza farmerska

Pizza farmerska

40 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

60 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Domowe warzywa z patelni z mięsem

Domowe warzywa z patelni z mięsem

90 ze 100
51 min Łatwy
Pikantne leczo z bakłażanem

Pikantne leczo z bakłażanem

55 ze 100
55 min Łatwy
Prosty gulasz drobiowy

Prosty gulasz drobiowy

65 ze 100
58 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

50 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Esencjonalne chili con carne

Esencjonalne chili con carne

65 ze 100
46 min Łatwy
Pełne słodyczy żeberka BBQ

Pełne słodyczy żeberka BBQ

75 ze 100
13 godz 50 min Łatwy
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

20 ze 100
Łatwy
Pierś z indyka z letnimi warzywami

Pierś z indyka z letnimi warzywami

75 ze 100
1 godz 41 min Łatwy
Biała kiełbasa zapiekana w boczku

Biała kiełbasa zapiekana w boczku

45 ze 100
56 min Łatwy
Wieprzowina z warzywami

Wieprzowina z warzywami

50 ze 100
42 min Łatwy
Pieczone skrzydełka z cebulą

Pieczone skrzydełka z cebulą

65 ze 100
5 godz 35 min Łatwy
Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

85 ze 100
3 godz Łatwy
Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

50 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Kurczak pięć smaków

Kurczak pięć smaków

100 ze 100
2 godz 15 min Łatwy
Jambalaya

Jambalaya

95 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Warzywne leczo z fasolą adzuki

Warzywne leczo z fasolą adzuki

95 ze 100
45 min Łatwy
Grillowane kotlety z szynki

Grillowane kotlety z szynki

25 ze 100
2 godz 31 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Papryka faszerowana mac and cheese

Papryka faszerowana mac and cheese

45 ze 100
58 min Łatwy
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

2 godz 19 min Średni
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

1 godz 17 min Średni
Sałatka z ogórków i papryki

Sałatka z ogórków i papryki

2 godz 45 min Łatwy
Szybka marynata miodowa do mięsa

Szybka marynata miodowa do mięsa

15 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Papryka – jedno warzywo na tysiące sposobów

Paprykę możemy znaleźć w różnych odmianach: czerwonej, pomarańczowej, żółtej, zielonej, białej, ostrej i łagodnej. Na świecie spotkamy ponad 200 różnych gatunków, które różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. W Polsce dostaniemy tylko część z nich, ale nawet ta część stwarza dużo kulinarnych możliwości, ponieważ papryka nadaje się do jedzenia na surowo, pieczenia, smażenia, duszenia czy grillowania. Możemy traktować ją jako składnik zup, sałatek, zapiekanek. Dodajemy ją do sosów i dań głównych, a także kładziemy na kanapki – w formie surowej lub pod postacią pasty. Papryka to nieodzowny składnik tak popularnych dań jak gulasz czy leczo. Dobrze łączy się też z mięsami: drobiem, wołowiną, wieprzowiną czy rybami. Można ją bez problemu zestawiać z makaronami, kaszami czy ryżem. Oczywiście równie dobrze komponuje się z innymi warzywami: świeżą sałatą, ogórkiem, pomidorami. Kulinarnych zastosowań tego warzywa jest bez liku, a dowodem na to – bardzo duża ilość przepisów z papryką, jakie znajdziecie na naszych stronach.

Papryka w pikantnej wersji

Pikantne gatunki papryk (np. papryczka chili) również są popularne i wykorzystywane na całym świecie – zarówno w formie świeżych warzyw, jak i suszonych i sproszkowanych przypraw. Ostrą paprykę szczególnie upodobali sobie Meksykanie i w kuchni meksykańskiej pojawia się ona bardzo często, od różnych zup począwszy, po rozmaite odmiany chili, któremu przekazała swoją nazwę. Sięgając po ostrą odmianę, musimy jednak uważać. Przede wszystkim: by nie przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy będziemy serwować danie w większym gronie. Nie każdy lubi potrawy bardzo pikantne, a zbyt duża ilość ostrej papryki może przyćmić smak całości. Ale warto też uważać podczas samego gotowania. Niektóre gatunki mogą nam zaszkodzić, gdy na przykład dotkniemy oczu lub nosa po tym, jak kroiliśmy takie warzywo. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest krojenie ostrych odmian w ochronnych, lateksowych rękawiczkach.

)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu