Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad z warzywami, obiad warzywa

Papryka

Paprykę kochamy w duecie z cukinią, kiedy napełniają się smacznym i aromatycznym farszem, ale też jako składnik zapiekanek i sałatek z kurczakiem.

Przepisy 646

Zupa krem paprykowa

Zupa krem paprykowa

1 godz 9 min Średni
Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

1 godz 27 min Średni
Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

95 ze 100
53 min Łatwy
Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

40 ze 100
2 godz 52 min Średni
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80 ze 100
47 min Łatwy
Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Ratatuj z mięsem mielonym

Ratatuj z mięsem mielonym

70 ze 100
1 godz 45 min Średni
Mięso mielone w sosie śmietanowym

Mięso mielone w sosie śmietanowym

25 ze 100
45 min Łatwy
Żołądki w sosie własnym

Żołądki w sosie własnym

80 ze 100
1 godz Łatwy
Szaszłyki z mielonego mięsa z sosem czosnkowym WINIARY

Szaszłyki z mielonego mięsa z sosem czosnkowym WINIARY

37 min Łatwy
Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

90 ze 100
27 min Łatwy
Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką

Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką

23 min Łatwy
Sałatka Gyros na ostro

Sałatka Gyros na ostro

90 ze 100
2 godz 45 min Łatwy
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy
Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

60 ze 100
2 godz Łatwy
Czerwone papryki faszerowane mięsem

Czerwone papryki faszerowane mięsem

80 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

1 godz Łatwy
Patacones z paluszkami krabowymi

Patacones z paluszkami krabowymi

20 min Łatwy
Garnek boloński z ciecierzycą

Garnek boloński z ciecierzycą

90 ze 100
21 min Łatwy
Chłopski garnek z kiełbasą

Chłopski garnek z kiełbasą

55 ze 100
1 godz Łatwy
Papryka duszona z cebulą

Papryka duszona z cebulą

35 min Łatwy
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

1 godz 17 min Średni
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

100 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Gazpacho z jajkiem

Gazpacho z jajkiem

1 godz 24 min Łatwy
Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

1 godz 15 min Łatwy
Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

100 ze 100
1 godz 4 min Średni
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

75 ze 100
13 godz 15 min Łatwy
Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Zupa krem paprykowo-pomidorowy

45 min Łatwy
Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

1 godz 26 min Średni
Zupa tajska wege

Zupa tajska wege

8 godz 30 min
Leczo z parówkami i papryką

Leczo z parówkami i papryką

65 ze 100
14 min Łatwy
Gulasz z pieczarkami

Gulasz z pieczarkami

40 ze 100
2 godz 1 min Łatwy
Pizza z tortilli

Pizza z tortilli

65 ze 100
30 min Łatwy
Roladki z łososiem w zielonym ogórku

Roladki z łososiem w zielonym ogórku

40 min Średni
Zawijasy z tortilli z łososiową

Zawijasy z tortilli z łososiową

2 godz 18 min Łatwy
Bagietka warzywna

Bagietka warzywna

60 ze 100
37 min Łatwy
Chili sin carne

Chili sin carne

21 min Łatwy
Awokado faszerowane oliwkami i papryką

Awokado faszerowane oliwkami i papryką

20 min Łatwy
Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

100 ze 100
35 min Łatwy
Bitki z karczku w marynacie ziołowej

Bitki z karczku w marynacie ziołowej

60 ze 100
12 godz 25 min Łatwy
Bogracz gulasz

Bogracz gulasz

65 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatka gyros z kurczakiem

21 min Łatwy
Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

1 godz 2 min Łatwy
Udziec z indyka pieczony w ziołach

Udziec z indyka pieczony w ziołach

40 ze 100
13 godz 45 min Łatwy
Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

65 ze 100
31 min Łatwy
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

100 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Pizza Hawajska

Pizza Hawajska

80 ze 100
22 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Papryka – jedno warzywo na tysiące sposobów

Paprykę możemy znaleźć w różnych odmianach: czerwonej, pomarańczowej, żółtej, zielonej, białej, ostrej i łagodnej. Na świecie spotkamy ponad 200 różnych gatunków, które różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. W Polsce dostaniemy tylko część z nich, ale nawet ta część stwarza dużo kulinarnych możliwości, ponieważ papryka nadaje się do jedzenia na surowo, pieczenia, smażenia, duszenia czy grillowania. Możemy traktować ją jako składnik zup, sałatek, zapiekanek. Dodajemy ją do sosów i dań głównych, a także kładziemy na kanapki – w formie surowej lub pod postacią pasty. Papryka to nieodzowny składnik tak popularnych dań jak gulasz czy leczo. Dobrze łączy się też z mięsami: drobiem, wołowiną, wieprzowiną czy rybami. Można ją bez problemu zestawiać z makaronami, kaszami czy ryżem. Oczywiście równie dobrze komponuje się z innymi warzywami: świeżą sałatą, ogórkiem, pomidorami. Kulinarnych zastosowań tego warzywa jest bez liku, a dowodem na to – bardzo duża ilość przepisów z papryką, jakie znajdziecie na naszych stronach.

Papryka w pikantnej wersji

Pikantne gatunki papryk (np. papryczka chili) również są popularne i wykorzystywane na całym świecie – zarówno w formie świeżych warzyw, jak i suszonych i sproszkowanych przypraw. Ostrą paprykę szczególnie upodobali sobie Meksykanie i w kuchni meksykańskiej pojawia się ona bardzo często, od różnych zup począwszy, po rozmaite odmiany chili, któremu przekazała swoją nazwę. Sięgając po ostrą odmianę, musimy jednak uważać. Przede wszystkim: by nie przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy będziemy serwować danie w większym gronie. Nie każdy lubi potrawy bardzo pikantne, a zbyt duża ilość ostrej papryki może przyćmić smak całości. Ale warto też uważać podczas samego gotowania. Niektóre gatunki mogą nam zaszkodzić, gdy na przykład dotkniemy oczu lub nosa po tym, jak kroiliśmy takie warzywo. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest krojenie ostrych odmian w ochronnych, lateksowych rękawiczkach.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu