Przepisy 221

Pomysły na dania smażone

Smażenie to najpopularniejszy sposób przyrządzania potraw. Mięsa z patelni są soczyste i aromatyczne, dania jarskie bardziej wyraziste, szczególnie gdy do smażenia dodajemy także przyprawy. Poznaj przepisy na dania smażone. 

Smażone kotlety 

Kiedy myślimy o daniach smażonych, pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to kotlet. Słusznie! Istnieje wiele rodzajów kotletów i to właśnie one często są daniem głównym podczas tradycyjnego, polskiego obiadu. Złocisty kotlet schabowy to najpopularniejsze danie smażone, serwowane na niedzielnym stole. Przygotujesz go szybko, a dzięki panierce będzie fantastycznie chrupiący. 

Alternatywą dla mięsa ze schabu jest kotlet drobiowy. Wypróbuj innej panierki i usmaż pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych. Mięso obtoczone w pokruszonych płatkach i podsmażone na oliwie będzie delikatne, chrupiące i pyszne. Dopełnieniem dania będą ziemniaki lub kasza i ulubiony zestaw surówek. 

Kolejną pozycją na kotletowej liście przebojów jest kotlet mielony. Równie łatwy i szybki w przygotowaniu, co kotlet schabowy — przygotujesz go z mięsa mielonego. Nie musisz ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego, przepyszne są także kotlety z mięsa drobiowego. Sprawdź przepis na kotlety pożarskie z mięsa drobiowego. Podaj je z ziemniaczkami i mizerią. 

Na przyjęciach i imprezach króluje devolay — słynne danie z piersi kurczaka nadziewane aromatycznym masłem ziołowym, z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Zawijane w roladki i smażone w panierce. 

Jeśli masz ochotę na danie smażone bez mięsa (wegetariańskie), przygotuj panierowane grzyby lub kotlety z kaszy gryczanej z grzybami. 

Smaczne dania smażone 

Smażyć można właściwie wszystko — mięso, ryby, warzywa, makaron, ryż, owoce morza, ser, naleśniki i wiele innych. Placki ziemniaczane — kto ich nie zna? Złociste i chrupiące, są pysznym, smażonym daniem, które podać możemy z wieloma dodatkami. 

Pyszną rybą, którą szybko przygotujemy na obiad, jest łosoś. Aby zachować szlachetny smak i delikatną strukturę, nie smaż go zbyt długo. Soczystego łososia z patelni zajadaj z domowymi frytkami lub świeżym pieczywem. 

Z bardziej orientalnych dań możesz przygotować smażony makaron z warzywami lub kurczaka w sosie gong bao. Smacznego!