Menu na ostatki powinno zawierać efektowne napoje, sałatki, przekąski oraz bardziej sycące dania. Jeżeli planujesz zorganizować imprezę w domu, warto dobrze przemyśleć menu, aby trafić w gusta wszystkich osób. Jednym z prostych i szybkich dań jest zapiekanka z mięsem i warzywami, zwieńczona ciągnącym się serem – w wersji wegetariańskiej można pominąć mięso. Na imprezie nie może zabraknąć różnorodnych sałatek np. z kurczakiem, makaronowej, jajecznej, śledziowej lub ze świeżych warzyw. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do kolacji.
Na imprezach szczególnie sprawdzają się finger food, czyli przekąski na jeden kęs. Dobrym wyborem będą kanapki z serem i łososiem, grzanki serowe, jajka faszerowane, krakersy z pastą rybną czy koreczki. Warto również podać gościom dwa rodzaje pasztetów – mięsny i jarski. Znakomicie smakują z sosem tatarskim lub dobrej jakości majonezem. Do szybkich i prostych deserów, które sprawdzą się na imprezie, należą babeczki, pączki lane czy ciasto murzynek, zwieńczony płynną czekoladą. Ostatki to czas, kiedy warto poeksperymentować z pysznymi daniami i odkrywać zupełnie nowe, pyszne smaki!