Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Murzynek przekładany

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 szklanek
Mąka pszenna
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
500 ml
Maślanka
0.5 szklanka
Olej
2 łyżek
Marmolada pomarańczowa
3 łyżek
Kakao
0.75 szklanka
Cukier
1 
Czekolada

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.26 g
Węglowodany
69.82 g
Wartość energetyczna
506.65 kcal
Tłuszcze
23.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę.
Krok 2
50 min
Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
5 min
Przestudzone ciasto przekrój, nałóż marmoladę, przykryj drugim plackiem.
Krok 4
5 min
Roztop czekoladę i polej nią wierzch.
Murzynek przekładany

Krok 1 z 4

Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę.

Murzynek przekładany

Krok 2 z 4

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Murzynek przekładany

Krok 3 z 4

Przestudzone ciasto przekrój, nałóż marmoladę, przykryj drugim plackiem.

Murzynek przekładany

Krok 4 z 4

Roztop czekoladę i polej nią wierzch.

Murzynek przekładany możemy podać na podwieczorek jako domowy torcik lub w postaci kwadratowych ciastek tortowych. Składniki ciasta po prostu mieszamy z kakao i Cukrem wanilinowym WINIARY (ciasto na kefirze/maślance jest dość ciężkie, więc musi rosnąć na sodzie). Pieczemy w okrągłej lub podłużnej formie (tę ostatnią wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby łatwo było wyjąć ciasto), a po ostudzeniu – przekrawamy na dwa blaty dużym, ostrym nożem. Przekładamy konfiturą lub marmoladą (można ją wzbogacić dodatkiem drobno krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub płatkami róży w cukrze) i dekorujemy wierzch ciasta roztopioną czekoladą (ciemną i/lub białą).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika