Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 107

Pyszne sałatki i dania na ciepło 

Chcesz przyrządzić coś ciepłego dla przyjaciółek? Przygotowanie pysznych gnocchi z sosem bolońskim zajmie ci mniej niż godzinę. Wystarczy wyrobić ciasto na słynne włoskie kluseczki, zagotować i polać aromatycznym sosem pomidorowym. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii, możesz też podać osobno starty parmezan. Doskonałą potrawą na spontaniczne imprezy są wszelkiego rodzaju zapiekanki, ponieważ ich składniki można przygotować odpowiednio wcześniej i włożyć do piekarnika na około godzinę przed spotkaniem. Przyjaciółkom na pewno posmakuje lekka zapiekanka z bakłażanów lub kolorowe kanapki z pieca, przygotowywane dosłownie w kilka minut. 

Doskonałym pomysłem na smaczną przekąskę w gronie przyjaciół jest lekka sałatka z mango i krewetek lub aromatyczna sałatka z melonem i rukolą. Zestawienie słodkich owoców z warzywami oraz mięsem, doprawionym wyśmienitym miodowym dressingiem, tworzy niesamowity smak, którym zachwyci się każdy z gości. A może podasz kuskus z warzywami? Niezwykle kolorowy i aromatyczny, wprost idealny bez żadnych dodatków lub z cienkimi paskami grillowanej piersi z kurczaka. Taka sałatka z dodatkiem kaszy jest lekka i sycąca zarazem. 

Słodkie desery na spotkanie z przyjaciółmi 

Ciasta francuskie z jabłkami przygotujesz w trzy kwadranse, a do tego praktycznie nie wymagają one żadnego nakładu pracy. Na środek kwadracika z ciasta dajesz podsmażone w karmelu jabłka, wkładasz do piekarnika i czekasz kilkanaście minut, aż ciasto podrośnie i się zarumieni. Przed podaniem nie zapomnij oprószyć ciastek cukrem pudrem – to właśnie on stanowi główną dekorację wyśmienitego deseru. 

Szarlotka na ciepło z lodami – któż nie kocha tej popularnej słodkości? Przyrządzasz ją na kruchym spodzie, który trzeba szybko wyrobić i błyskawicznie schłodzić, żeby nie stwardniało. Masę sernika stanowią prażone cząstki jabłek zmieszane z budyniem waniliowym. Ciasto podajesz na gorąco, krojąc je zaraz po upieczeniu na równe trójkąty. Obok kawałka szarlotki kładziesz kulkę lodów waniliowych i natychmiast podajesz. Coś wspaniałego! 

A może przygotujesz coś na zimno? Deser z gruszkami – wyborny, dekoracyjny i cudownie słodki. Każdy zachwyci się smażonymi w karmelu gruszkami zatopionymi w pysznej masie śmietanowo jogurtowej i z dodatkiem orzeźwiającej galaretki cytrynowej. A wszystko posypane startą w wiórki czekoladą. Pyszności!