Tiramisu
2 godz 40 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.98 g
Węglowodany
41.22 g
Tłuszcze
46.87 g
Wartość energetyczna
608.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
160 min
Krok 1
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj serek.
Krok 2
10 min
Śmietanę ubij i połącz z masą jajeczno-serową.
Krok 3
5 min
Przygotuj biszkopty, mocząc je delikatnie w kawie.
Krok 4
5 min
W pucharkach układaj warstwowo: biszkopty moczone w kawie, część masy, posypkę z czekolady, biszkopty moczone w kawie i masę.
Krok 5
5 min
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 6
5 min
Desery posyp czekoladą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Tiramisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – to prawdziwy przebój wśród deserów. Tę ikonę kuchni włoskiej przyrządzamy w tradycyjny sposób – najpierw przygotowujemy masę jajeczno-serową ze śmietanką, a następnie biszkopty, które moczymy w mocnej kawie. Tiramisu układamy w pucharku warstwowo w kolejności: biszkopty, masa, czekoladowa posypka, biszkopty, masa, czekoladowa posypka… Grunt, aby tiramisu zwieńczyć startą czekoladą, którą dekorujemy wierzch deseru. Tak przygotowane tiramisu odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, a następnie zajadamy z przyjemnością!
Komentarze 0