Nasze przepisy Przepisy z malinami

Przepisy z malinami

Maliny są jednak nietrwałe, bardzo szybko się psują, dlatego warto sięgnąć po nasze przepisy z malinami i przyrządzić z nich w letnim sezonie pyszne ciasta i desery, a co zostanie – przerobić od razu na malinowe soki i dżemy – czyli aromatyczne „lekarstwo na zimę”. Zarówno świeże owoce, jak i przetwory można wykorzystać do przyrządzenia różnorodnych potraw z malinami: słodkich domowych wypieków i deserów, a także jako dodatek do herbaty lub drinków, do kisieli, budyniów oraz naleśników i racuchów.

Kalorie

52 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Soki i syropy z malin były wykorzystywane w medycynie ludowej jako lekarstwo na przeziębienie i kaszel, środek na podniesienie odporności, stany zapalne czy bóle menstruacyjne. Współcześnie również korzysta się z dobroczynnych właściwości malin. 100 g tych owoców zawiera spore ilości potasu, witaminy C, kwasu foliowego i błonnika.

Ciekawostki

Maliny pobudzają czynność gruczołów potowych, w efekcie czego pot powoduje obniżenie temperatury – dlatego z malin produkuje się syropy o właściwościach napotnych, które można dodawać do np. ciepłych herbat. Z kolei liście malin znajdziemy w składzie ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych.