Naleśniki z budyniem i owocami
30min
Łatwy
1 szklanka
Mleko
1
Jajko
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Masło
400 ml
Mleko
1 szklanka
Mąka
0.5 szklanka
Woda gazowana
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
1 trochę
Maliny
.
Wartości odżywcze
Białko
11.38 g
Węglowodany
41.65 g
Tłuszcze
16.6 g
Wartość energetyczna
401.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Odstaw ciasto na 15 minut.
Krok 2
6 min
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni jak ładnie się zarumienią.
Krok 3
5 min
Z 400ml litra zimnego mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym i dobrze wymieszaj. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Gotowy zostaw do ostygnięcia.
Krok 4
5 min
Na każdy naleśnik nakładaj po 2 łyżki budyniu, złóż na pół i jeszcze raz na pół. Podawaj z owocami i posypane cukrem pudrem.
Podana liczba składników wystarcza na około 10 naleśników.
Każdy z nas zna pyszny smak naleśników z serem, z dżemem lub z czekoladą. A co powiesz na słodką propozycję naleśników z budyniem i owocami? Słodki smak budyniu doprawiony Cukrem wanilinowym WINIARY i przełamany kwaskowatością sezonowych owoców powinien szczególnie posmakować najmłodszym. Dla urozmaicenia tego dania możesz podawać naleśniki z różnymi smakami budyniu – z czekoladowym, malinowym lub bananowym.
Komentarze 0