Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Beza pavlova z kremem budyniowym

Beza pavlova z kremem budyniowym

(0)
3 godz 58 min
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Białka jajek
1  szczypta
Sól
250  g
Drobny cukier
1  łyżeczka
Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
350  ml
Mleko
200  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Owoce do dekoracji: maliny, borówki, kiwi, mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.25 g
Węglowodany
28.02 g
Tłuszcze
17.1 g
Wartość energetyczna
282.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Beza pavlova jest najsłynniejszym deserem z bezą. Połączenie bezy pavlova z kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami (nie tylko kiwi, ale również borówkami, malinami czy jeżynami) trafi w gust miłośników bez. Chrupiąca na zewnątrz, zaś kremowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza pavlova z kremem budyniowym. Zrób ją według naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.


Przepis na bezę pavlova

Beza pavlova to deser uniwersalny, który doskonale nadaje się do serwowania na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Połączenie chrupiącej, lekko ciągnącej się bezy z delikatnym kremem budyniowym wprawia bezowych smakoszy w prawdziwy zachwyt. Poznaj deser o tajemniczo brzmiącej nazwie: beza pavlova. Przepis ten posmakuje nawet osobom, które do deserów bezowych podchodzą z dystansem.  Unikalność formy i smaku sprawia, że beza pavlova to deser, po który z przyjemnością sięgają najwięksi fani deserowych pyszności.

Beza pavlova to deser do przygotowania, którego potrzebujesz tylko kilku składników. Nie potrzebujesz długiej listy dziwnie brzmiących pozycji. Do upieczenia bezy potrzebne są tylko: białka, cukier, szczypta soli i odrobina skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać także kilka kropel świeżo wyciskanego soku z cytryny. Przygotowanie deseru rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli i gdy piana będzie całkowicie ubita stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Po pewnym czasie zauważysz, że kolor masy bezowej zmienił się na lekko perłowy. To czas na dodanie odrobiny skrobi i soku z cytryny. Całość masy wyłóż na przygotowany papier do pieczenia. To od ciebie zależy, jaki kształt nadasz swojej bezie. Możesz ją uformować lub pozostawić w niekontrolowanym nieładzie.


Beza pavlova - jak piec, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem?

Sekretem idealnie upieczonej bezy pavlova jest odpowiednio dobrany czas pieczenia i optymalna temperatura. Pieczenie bezy rozpocznij w 180 stopniach, a następnie po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez około 110 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i susz bezę jeszcze przez kilka godzin.

Ostatnim krokiem przygotowania wyjątkowej, niepowtarzalnej bezy pavlova jest przygotowanie smakowitego rozpływającego się w ustach kremu budyniowego. Przygotuj budyń śmietankowy WINIARY, 200 ml mleka zagotuj. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i rozpuść w 150 ml mleka. Dodaj do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek wyjątkowego budyniu WINIARY. Mieszaj do otrzymania gęstej masy budyniowej. Przykryj folią spożywczą i przestudź. Ochłodzony budyń połącz z masłem przy pomocy miksera. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie udekoruj gotową bezę kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Dla cudownego efektu wizualnego dodaj kilka listków mięty.

Przygotowanie

238 min
  • Krok 1

    10 min
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.
  • Krok 2

    20 min
    Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy. Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.
  • Krok 3

    115 min
    Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.
  • Krok 4

    90 min
    W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Krok 5

    3 min
    Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.
Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 1 z 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 2 z 5

Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy. Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 3 z 5

Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 4 z 5

W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 5 z 5

Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    6 godz 20 min
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

    Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu