Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Beza pavlova jest najsłynniejszym deserem z bezą. Połączenie bezy pavlova z kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami (nie tylko kiwi, ale również borówkami, malinami czy jeżynami) trafi w gust miłośników bez. Chrupiąca na zewnątrz, zaś kremowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza pavlova z kremem budyniowym. Zrób ją według naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.
Przygotowanie
238 min
Krok 1
10 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.
Krok 2
20 min
Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy.
Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.
Krok 3
115 min
Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.
Krok 4
90 min
W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 5
3 min
Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.
Krok 1
z
5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.
Krok 2
z
5
Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy.
Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.
Krok 3
z
5
Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.
Krok 4
z
5
W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 5
z
5
Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0