Beza pavlova z kremem budyniowym
3 godz 58 min
5
Białka jajek
1
szczypta
Sól
250
g
Drobny cukier
1
łyżeczka
Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
1
łyżeczka
Sok z cytryny
1
opakowanie
350
ml
Mleko
200
g
Masło w temperaturze pokojowej
1
opakowanie
trochę
Owoce do dekoracji: maliny, borówki, kiwi, mięta
.
Wartości odżywcze
Białko
5.25 g
Węglowodany
28.02 g
Tłuszcze
17.1 g
Wartość energetyczna
282.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
238 min
Krok 1
10 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.
Krok 2
20 min
Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy.
Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.
Krok 3
115 min
Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.
Krok 4
90 min
W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 5
3 min
Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.
Beza pavlova jest najsłynniejszym deserem z bezą. Połączenie bezy pavlova z kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami (nie tylko kiwi, ale również borówkami, malinami czy jeżynami) trafi w gust miłośników bez. Chrupiąca na zewnątrz, zaś kremowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza pavlova z kremem budyniowym. Zrób ją według naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.
Komentarze 0