Beza pavlova jest najsłynniejszym deserem z bezą. Połączenie bezy pavlova z kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami (nie tylko kiwi, ale również borówkami, malinami czy jeżynami) trafi w gust miłośników bez. Chrupiąca na zewnątrz, zaś kremowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza pavlova z kremem budyniowym. Zrób ją według naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.
Przepis na bezę pavlova
Beza pavlova to deser uniwersalny, który doskonale nadaje się do serwowania na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Połączenie chrupiącej, lekko ciągnącej się bezy z delikatnym kremem budyniowym wprawia bezowych smakoszy w prawdziwy zachwyt. Poznaj deser o tajemniczo brzmiącej nazwie: beza pavlova. Przepis ten posmakuje nawet osobom, które do deserów bezowych podchodzą z dystansem. Unikalność formy i smaku sprawia, że beza pavlova to deser, po który z przyjemnością sięgają najwięksi fani deserowych pyszności.
Beza pavlova to deser do przygotowania, którego potrzebujesz tylko kilku składników. Nie potrzebujesz długiej listy dziwnie brzmiących pozycji. Do upieczenia bezy potrzebne są tylko: białka, cukier, szczypta soli i odrobina skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać także kilka kropel świeżo wyciskanego soku z cytryny. Przygotowanie deseru rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli i gdy piana będzie całkowicie ubita stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Po pewnym czasie zauważysz, że kolor masy bezowej zmienił się na lekko perłowy. To czas na dodanie odrobiny skrobi i soku z cytryny. Całość masy wyłóż na przygotowany papier do pieczenia. To od ciebie zależy, jaki kształt nadasz swojej bezie. Możesz ją uformować lub pozostawić w niekontrolowanym nieładzie.
Beza pavlova - jak piec, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem?
Sekretem idealnie upieczonej bezy pavlova jest odpowiednio dobrany czas pieczenia i optymalna temperatura. Pieczenie bezy rozpocznij w 180 stopniach, a następnie po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez około 110 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i susz bezę jeszcze przez kilka godzin.
Ostatnim krokiem przygotowania wyjątkowej, niepowtarzalnej bezy pavlova jest przygotowanie smakowitego rozpływającego się w ustach kremu budyniowego. Przygotuj budyń śmietankowy WINIARY, 200 ml mleka zagotuj. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i rozpuść w 150 ml mleka. Dodaj do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek wyjątkowego budyniu WINIARY. Mieszaj do otrzymania gęstej masy budyniowej. Przykryj folią spożywczą i przestudź. Ochłodzony budyń połącz z masłem przy pomocy miksera. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie udekoruj gotową bezę kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Dla cudownego efektu wizualnego dodaj kilka listków mięty.
Komentarze 0