Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej
Dodaj do CookBook

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

(0)
7 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Cukier trzcinowy
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 
Jajko
1 
Żółtko
1  łyżka
Śmietana 18%
35  g
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cynamon
2  łyżek
Dżem malinowy
200  g
Maliny mrożone
400  ml
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  ml
Woda
1  opakowanie
Galaretka malinowy smak WINIARY
400  ml
Woda
1  opakowanie
Galaretka malinowy smak WINIARY
10  liści
Mięta świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.5 g
Wartość energetyczna
122.3 kcal
Tłuszcze
5.2 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

435 min
  • Krok 1

    40 min
    Zaczynamy od ciasta na spód. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodajemy śmietanę i jajka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto przestanie się kruszyć i stworzy jednolitą masę z kawałkami masła, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Krok 2

    20 min
    Tortownicę (24-26 cm średnicy) smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stole. Układamy na dnie tortownicy. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy przez 20 min.
  • Krok 3

    4 min
    Zdejmujemy obciążenie i folię i wkładamy ponownie do piekarnika na 4 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • Krok 4

    1 min
    Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
  • Krok 5

    5 min
    Odmierzamy 400 ml mleka. Odlewamy pół szklanki do małej miseczki a resztę zagotowujemy w garnku. Opakowanie budyniu WINIARY wsypujemy do małej miseczki z mlekiem i mieszamy łyżeczką. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować wlewamy do niego rozmieszany budyń i szybko mieszamy rózgą. Zdejmujemy z gazu. Budyń mieszamy z galaretką rózgą do całkowitego połączenia.
  • Krok 6

    1 min
    Otwieramy tortownice i wyjmujemy spód. Tortownicę smarujemy delikatnie olejem roślinnym, wykładamy folią spożywczą. Ponownie smarujemy olejem roślinnym. Wkładamy na dno spód ciasta.
  • Krok 7

    1 min
    Dżem malinowy rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i smarujemy nim dno ciasta.
  • Krok 8

    180 min
    Do miksera wkładamy mrożone maliny i miksujemy na drobne kawałki. Wsypujemy je na dno ciasta. Całość zalewamy ciepłą masą z budyniu i galaretki. Wstawiamy do lodówki na 3 h.
  • Krok 9

    2 min
    Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy galaretkę.
  • Krok 10

    180 min
    Liście mięty siekamy na paski. Wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy miętą. Przez małe sitko wlewamy galaretkę na ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki i studzimy 3 h.
  • Krok 11

    1 min
    Wyjmujemy ciasto z lodówki, otwieramy formę, zdejmujemy delikatnie folię.
Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 1 z 11

Zaczynamy od ciasta na spód. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodajemy śmietanę i jajka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto przestanie się kruszyć i stworzy jednolitą masę z kawałkami masła, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30 min.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 2 z 11

Tortownicę (24-26 cm średnicy) smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stole. Układamy na dnie tortownicy. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy przez 20 min.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 3 z 11

Zdejmujemy obciążenie i folię i wkładamy ponownie do piekarnika na 4 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 4 z 11

Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 5 z 11

Odmierzamy 400 ml mleka. Odlewamy pół szklanki do małej miseczki a resztę zagotowujemy w garnku. Opakowanie budyniu WINIARY wsypujemy do małej miseczki z mlekiem i mieszamy łyżeczką. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować wlewamy do niego rozmieszany budyń i szybko mieszamy rózgą. Zdejmujemy z gazu. Budyń mieszamy z galaretką rózgą do całkowitego połączenia.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 6 z 11

Otwieramy tortownice i wyjmujemy spód. Tortownicę smarujemy delikatnie olejem roślinnym, wykładamy folią spożywczą. Ponownie smarujemy olejem roślinnym. Wkładamy na dno spód ciasta.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 7 z 11

Dżem malinowy rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i smarujemy nim dno ciasta.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 8 z 11

Do miksera wkładamy mrożone maliny i miksujemy na drobne kawałki. Wsypujemy je na dno ciasta. Całość zalewamy ciepłą masą z budyniu i galaretki. Wstawiamy do lodówki na 3 h.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 9 z 11

Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy galaretkę.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 10 z 11

Liście mięty siekamy na paski. Wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy miętą. Przez małe sitko wlewamy galaretkę na ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki i studzimy 3 h.

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Krok 11 z 11

Wyjmujemy ciasto z lodówki, otwieramy formę, zdejmujemy delikatnie folię.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu