Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku
Dodaj do CookBook

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

(0)
4 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
6  łyżek
Cukier
0.67  szklanka
Mąka tortowa
2  łyżek
Kakao
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
1  łyżka
Mąka pszenna
4  łyżek
Cukier
400  ml
Mleko
100  g
Masło
200  g
Maliny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.8 g
Wartość energetyczna
235.4 kcal
Tłuszcze
13 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Idealna zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna i nie pęka.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Przygotowanie

280 min
  • Krok 1

    3 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka oddzielamy od białek.
  • Krok 2

    7 min
    Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijamy ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę przesiewamy dwukrotnie wraz z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy mieszając szpatułką (ewentualnie miksując na jak najniższych obrotach miksera).
  • Krok 3

    12 min
    Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je.
  • Krok 4

    5 min
    Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 5

    10 min
    W tym czasie przygotowujemy budyń Winiary. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstego, czekoladowego budyniu. Studzimy.
  • Krok 6

    3 min
    Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń (zostawiając 1 cm marginesy). Układamy maliny i z powrotem ciasno zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię.
  • Krok 7

    240 min
    Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka oddzielamy od białek.

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 2 z 7

Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijamy ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę przesiewamy dwukrotnie wraz z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy mieszając szpatułką (ewentualnie miksując na jak najniższych obrotach miksera).

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 3 z 7

Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je.

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 4 z 7

Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 5 z 7

W tym czasie przygotowujemy budyń Winiary. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstego, czekoladowego budyniu. Studzimy.

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 6 z 7

Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń (zostawiając 1 cm marginesy). Układamy maliny i z powrotem ciasno zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię.

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

Krok 7 z 7

Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pasta czekoladowa

    Pasta czekoladowa

    10 min Łatwy
  • Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    13 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu