Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Idealna zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna i nie pęka.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka oddzielamy od białek.
Krok 2
7 min
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijamy ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę przesiewamy dwukrotnie wraz z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy mieszając szpatułką (ewentualnie miksując na jak najniższych obrotach miksera).
Krok 3
12 min
Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je.
Krok 4
5 min
Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
10 min
W tym czasie przygotowujemy budyń Winiary. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstego, czekoladowego budyniu. Studzimy.
Krok 6
3 min
Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń (zostawiając 1 cm marginesy). Układamy maliny i z powrotem ciasno zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię.
Krok 7
240 min
Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka oddzielamy od białek.
Krok 2
z
7
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijamy ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Mąkę przesiewamy dwukrotnie wraz z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy mieszając szpatułką (ewentualnie miksując na jak najniższych obrotach miksera).
Krok 3
z
7
Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je.
Krok 4
z
7
Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
z
7
W tym czasie przygotowujemy budyń Winiary. Odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstego, czekoladowego budyniu. Studzimy.
Krok 6
z
7
Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń (zostawiając 1 cm marginesy). Układamy maliny i z powrotem ciasno zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię.
Krok 7
z
7
Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0