Nasze przepisy Przepisy z bananów

Przepisy z bananów

Okazuje się, że dobrze znany banan może sprawić nam niejedną kulinarną niespodziankę! Banany jadamy najczęściej w owocowych sałatkach lub jako dodatek do deserów, ale można wykorzystać je do przygotowania wielu fantazyjnych potraw. Oto pomysłowe przepisy z bananami na lody, koktajle i naleśniki oraz bananowe ciasta, muffinki, sorbety i kremy. Warto wypróbować również niecodzienne kompozycje banana z cebulą, sałatą i truskawkami, bananowe curry czy sałatkę z parówką i bananami

Kalorie

90 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Banan zawiera potas (358 mg/100 g), który reguluje pracę -serca. Ponadto ma działanie wzmacniające pamięć - dzięki zawartości magnezu (27 mg/ 100 g). Banany warto jeść również ze względu na zawartość witaminy C (8, 7 mg/100 g). Te owoce to również bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B11 i B12). Częste jedzenie bananów nie jest wskazane dla osób z cukrzycą: banany mają wysoki indeks glikemiczny (65).

Ciekawostki

Banan pochodzi z Azji. Tysiące lat temu banany miały wielkość palca - od tego słowa w języku arabskim pochodzi nazwa banana, chociaż może też pochodzić od nazwy w języku wolof – „banaana”.