Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
2  łyżek
Oliwa z oliwek
100  g
Cukier
20  g
Masło
4 
Banany
2  płaskich łyżek
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Cynamon
1  kubek
Mąka pszenna
3  g
Sól morska
100  g
Śmietana 30%
125  g
Woda butelkowana, niegazowana, NAYA

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.44 g
Węglowodany
33.6 g
Tłuszcze
9.01 g
Wartość energetyczna
222.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
Krok 2
2 min
Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
Krok 3
15 min
Odstaw ciasto na 15 minut.
Krok 4
10 min
Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 5
3 min
Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.
Krok 6
5 min
Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
Krok 7
1 min
Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.
Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 1 z 7

Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 2 z 7

Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 3 z 7

Odstaw ciasto na 15 minut.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 4 z 7

Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 5 z 7

Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 6 z 7

Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Krok 7 z 7

Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.

Naleśniki to jedno z tych dań, które mają bardzo uniwersalny charakter. Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów – na słono i na słodko, na obiad, śniadanie i na kolację. Stanowią świetny pomysł na deser i na przekąskę. Nasz przepis na naleśniki z bananami i polewą karmelową to propozycja na śniadanie, która łączy w sobie zarówno smak słodki, jak i słony. Okażą się frajdą dla dzieci, ale dorośli również docenią ich smak. Ważną zaletą tego przepisu jest łatwość przygotowania. Nie bój się eksperymentować. Danie możesz urozmaicić, dodając do nich owoce, a także listki mięty lub melisy, które sprawią, że naleśniki będą miały nutę orzeźwiającego smaku. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a to powoduje, że do pichcenia można zaprosić całą rodzinę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
3.4g / 6%
Węglowodany
33.6g / 58%
Tłuszcze
9g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika