Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

68 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 paczka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
4 łyżek
Cukier puder
2 łyżeczek
3 kropli
Aromat rumowy
2 
Jajko
10 dag
Masło
0.5 szklanka
Mleko
4 
Banany
2 łyżek
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Masło
1 łyżka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.68 g
Wartość energetyczna
234.93 kcal
Tłuszcze
18.47 g
Białko
4.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
10 min
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 2
3 min
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Krok 4
5 min
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5
2 min
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Krok 6
5 min
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Krok 7
50 min
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Krok 8
2 min
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 1 z 8

Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 2 z 8

Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 3 z 8

Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 4 z 8

Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 5 z 8

Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 6 z 8

Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 7 z 8

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 8 z 8

Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową.
Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów.
W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika