Banany zapiekane w cieście budyniowym
79min
Łatwy
68 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
4 łyżek
Cukier puder
2 łyżeczek
3 kropli
Aromat rumowy
2
Jajko
10 dag
Masło
0.5 szklanka
Mleko
4
Banany
2 łyżek
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Masło
1 łyżka
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
4.25 g
Węglowodany
26.66 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
234.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
10 min
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 2
3 min
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Krok 4
5 min
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5
2 min
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Krok 6
5 min
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Krok 7
50 min
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Krok 8
2 min
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową.
Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów.
W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów.
W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Komentarze 0