
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Banany zapiekane w cieście budyniowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów.
W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
3 minKrok 3
2 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 6
5 minKrok 7
50 minKrok 8
2 minKrok 1 z 8
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 2 z 8
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 z 8
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Krok 4 z 8
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5 z 8
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Krok 6 z 8
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Krok 7 z 8
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Krok 8 z 8
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0