Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową. Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów. W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym. ... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)
Przygotowanie
79 min
Krok 1
10 min
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 2
3 min
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Krok 4
5 min
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5
2 min
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Krok 6
5 min
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Krok 7
50 min
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Krok 8
2 min
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
8
Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 2
z
8
Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
z
8
Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Krok 4
z
8
Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5
z
8
Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
Krok 6
z
8
Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
Krok 7
z
8
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
Krok 8
z
8
Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0