Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Banany zapiekane w cieście budyniowym

Banany zapiekane w cieście budyniowym

(0)
1 godz 19 min
Łatwy
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
68  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
4  łyżek
Cukier puder
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
3  kropli
Aromat rumowy
2 
Jajko
10  dag
Masło
0.5  szklanka
Mleko
4 
Banany
2  łyżek
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Masło
1  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.25 g
Węglowodany
26.66 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
234.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mięciutkie, wypełnione bananami ciasto o smaku waniliowym z delikatną nutą rumową.
Ten wyjątkowy waniliowy smak to dzięki nowemu budyniowi Winiary do ciast i kremów.
W sam raz na śniadanie wraz ze szklanką ciepłego mleka, kawy czy po prostu na deser.
Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też dodatkowo polać sosem czekoladowym.
... najlepiej smakuje oczywiście jeszcze cieplutkie :)

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.
  • Krok 2

    3 min
    Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    2 min
    Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
  • Krok 4

    5 min
    Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    2 min
    Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.
  • Krok 6

    5 min
    Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.
  • Krok 7

    50 min
    Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.
  • Krok 8

    2 min
    Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 1 z 8

Jajka, cukier, masło i zapach rumowy utrzeć na puszystą masę.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 2 z 8

Mąkę zmieszać z budyniem i z proszkiem do pieczenia.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 3 z 8

Wsypywać stopniowo do ucieranej masy na przemian z mlekiem.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 4 z 8

Banany obrać, pociąć w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 5 z 8

Żaroodporną formę wysmarować tluszczem.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 6 z 8

Wlać połowę ciasta, na nim rozłożyć 2/3 porcji bananów i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć pozostałe banany.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 7 z 8

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 50 min. Gdyby góra się zbyt szybko przypiekała, pod koniec nakryć pokrywą lub folią aluminiową.

Banany zapiekane w cieście budyniowym

Krok 8 z 8

Ciasto po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik w ciemnym cieście

    Sernik w ciemnym cieście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    2 godz 10 min Łatwy
  • Francuskie z bananami

    Francuskie z bananami

    38 min Łatwy
  • Sernik z kakaową kruszonką i malinami

    Sernik z kakaową kruszonką i malinami

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu