Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kopiec kreta – ten przepis jest świetnie znany w każdym polskim domu. Do naszego kraju zawitał 20 lat temu i od tamtej pory zdobywa serca kolejnych pokoleń. Kopiec Kreta to niemiecki przepis, który w 1999 r. został wprowadzony do powszechnej produkcji jako jedno z kilku ciast linii "Trend Backmischungen". Zaledwie trzy lata później przepis zawojował polski rynek, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast w Polsce. Jego oryginalna nazwa to "Maulwurf Kuchen". Polski „kopiec kreta” jest więc dosłownym tłumaczeniem niemieckiego oryginału.
Sekretem sukcesu tego ciasta jest czas przygotowania i składniki – aromatyczne kakao, jedwabisty serek mascarpone i słodkie, nadające charakteru banany. Ciasto kopiec kreta przygotowuje się zaledwie godzinę, a nieskomplikowany przepis sprawia, że jest to idealny wybór na początek przygody z pieczeniem słodkości. Jednak kopiec kreta to coś więcej niż dobry przepis na naukę gotowania. Przede wszystkim to pierwszy tego typu produkt w proszku, do którego przekonały się miliony konsumentów na całym świecie. Zwłaszcza w Polsce, gdzie na początku lat 2000 istniała spora bariera wśród konsumentów w związku z kupnem produktów produkty „instant” czy „w proszku”. Można więc powiedzieć, że kopiec kreta był produktem przełomowym.
Nie wszyscy wiedzą, że kopiec kreta można szybko i łatwo przygotować bez posiłkowania się wersją w proszku. Wystarczy trochę mąki, jajka, proszek do pieczenia WINIARY i kilka innych składników, aby wyczarować własne ciasto. Jak to zrobić? Własnoręczne przygotowanie kopca kreta jest niezwykle proste – równie łatwe, co przygotowanie ciasta w proszku, ale o ile bardziej kreatywne i… smaczne. Dzięki wykorzystaniu przepisu od podstaw zachowuje się pełną kontrolę nad wykorzystywanymi składnikami – a dzięki proszkowi do pieczenia WINIARY ciasto wyrośnie pulchne i pachnące.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko, olej i jajka. Po dokładnym wymieszaniu wstaw tak powstałe ciasto do piekarnika, najlepiej w tortowej formie. Drugi krok to przygotowanie kremu z serka, śmietanki i cukru. Wystarczy ubić razem składniki, by cieszyć się pysznym i naturalnym kremem. Teraz pozostaje tylko przełożyć warstwy ciasta kremem i schłodzić kopiec kreta w lodówce. Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszej stronie internetowej.
Przygotowanie
180 min
Krok 1
25 min
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Krok 3
25 min
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Krok 4
120 min
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Krok 1
z
4
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krok 2
z
4
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Krok 3
z
4
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Krok 4
z
4
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
P
Piotr
Jesteście wszyscy pojebani pyszne ciasto
J
Justyna
Uwielbiam przepisy z instrukcja 2szklanki mąki 🤦♂️ ludzie to nie PRL piszcie ile gram , szklanki dzisiaj mamy o rożnej gramaturze
Winiary
Expert
Justyna, już podpowiadamy. Szklanka mąki pszennej to będzie ok. 160 g. Pozdrawiamy!
P
Paweł Kubala
za dużo banana, przez niego nie czuć nic innego i nie da się jeść
Komentarze 3