Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
10
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Od ciast "z pudełka" zdecydowanie lepsze są własne wypieki. Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które wyglądają na bardziej skomplikowane niż w rzeczywistości są. Jeśli masz do wykorzystania kilka dojrzałych bananów i ochotę na pyszny deser, to idealny przepis. Przygotuj własny kopiec kreta na bazie serka mascarpone i bananów. To ciasto rozpływa się w ustach!
Przygotowanie
180 min
Krok 1
25 min
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Krok 3
25 min
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Krok 4
120 min
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Krok 1
z
4
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krok 2
z
4
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Krok 3
z
4
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Krok 4
z
4
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0