Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kopiec kreta

(1)
3 godz
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  płaskich łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Jajka
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Kakao
1  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Olej
1  szklanka
Mleko
500  ml
Słodka śmietanka 30%
250  g
Serek mascarpone
2  łyżek
Cukier puder
5 
Banany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.76 g
Węglowodany
67.19 g
Tłuszcze
43.25 g
Wartość energetyczna
658.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Od ciast "z pudełka" zdecydowanie lepsze są własne wypieki. Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które wyglądają na bardziej skomplikowane niż w rzeczywistości są. Jeśli masz do wykorzystania kilka dojrzałych bananów i ochotę na pyszny deser, to idealny przepis. Przygotuj własny kopiec kreta na bazie serka mascarpone i bananów. To ciasto rozpływa się w ustach!

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    25 min
    Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
  • Krok 3

    25 min
    Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
  • Krok 4

    120 min
    Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Kopiec kreta

Krok 1 z 4

Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

Kopiec kreta

Krok 2 z 4

Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.

Kopiec kreta

Krok 3 z 4

Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.

Kopiec kreta

Krok 4 z 4

Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tort „red velvet”

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Proste banoffee

    4 godz 40 min Łatwy
  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu