Kopiec kreta
3 godz
Średni
2
płaskich łyżeczek
2
Jajka
2
szklanek
Mąka pszenna
0.5
szklanka
Kakao
1
szklanka
Cukier
0.75
szklanka
Olej
1
szklanka
Mleko
500
ml
Słodka śmietanka 30%
250
g
Serek mascarpone
2
łyżek
Cukier puder
5
Banany
.
Wartości odżywcze
Białko
11.76 g
Węglowodany
67.19 g
Tłuszcze
43.25 g
Wartość energetyczna
658.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
180 min
Krok 1
25 min
Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko, olej oraz jajka. Ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi, do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę lub inną okrągłą formę do pieczenia posmaruj olejem a następnie przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Krok 2
10 min
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj serek mascarpone partiami. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Możesz również opcjonalnie dodać do środka kawałki czekolady.
Krok 3
25 min
Wystudzony biszkopt przekrój w 1/4 wysokości. Spód biszkopta wydrąż przy pomocy łyżki, pozostawiając rant dookoła. Banany pokrój w plastry i ułóż w wydrążonej części ciasta. Przykryj całość kremem, formując kopiec. Pozostałości ciasta pokrusz na kawałki i obsyp nimi wcześniej przygotowane ciasto.
Krok 4
120 min
Tak przygotowane wstaw do lodówki na min. 2 h.
Od ciast "z pudełka" zdecydowanie lepsze są własne wypieki. Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które wyglądają na bardziej skomplikowane niż w rzeczywistości są. Jeśli masz do wykorzystania kilka dojrzałych bananów i ochotę na pyszny deser, to idealny przepis. Przygotuj własny kopiec kreta na bazie serka mascarpone i bananów. To ciasto rozpływa się w ustach!
Komentarze 0