Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz oryginalne dania inspirowane potrawami z różnych stron świata? A może jesteś fanem zupy rybnej i szukasz pomysłów na podobne danie? Dobrze się składa, bo mamy coś w sam raz dla Ciebie. Niebanalna zupa krabowa – ugotuj ją razem z nami.
Przygotowanie tej zupy zaczynamy od umycia i oczyszczenia krabów. Następnie w dużym garnku szklimy na oleju posiekaną cebulę, szczypiorek, czosnek, kumin i pieprz. Dodajemy 2 litry wody, bulion warzywny WINIARY, kraby i banany. Gotujemy całość przez ok. pół godziny. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Jeśli zupa będzie zbyt płynna możesz ją zagęścić, rozgniatając ugotowane banany. Teraz dopraw zupę solą i pieprzem według upodobań. Ugotowaną zupę podawaj z posiekaną kolendrą, odrobiną kwaśnej śmietany, kawałkami świeżych pomidorów i ćwiartką cytryny.
Zupa krabowa to tradycyjna i pyszna potrawa z wybrzeża Ekwadoru. To oryginalne, egzotyczne połączenie morskich smaków z nutą orzeszków ziemnych, słodkim bananem i orzeźwiającą cytryną. Wypróbuj nasz przepis na zupę krabową i zaskocz nią swoich bliskich.
Przygotowanie
58 min
Krok 1
10 min
Umyj i oczyść kraby.
Krok 2
7 min
Rozgrzej duży garnek i dodaj olej. Gdy olej będzie ciepły, dodaj cebulę szczypiorek, posiekany czosnek, kumin i zielony pieprz. Smaż, aż cebula będzie szklista.
Krok 3
30 min
Do tego samego garnka dodaj 2 litry wody, bulion warzywny WINIARY, kraby, dojrzałe banany i gotuj przez 30 minut.
Krok 4
10 min
Po tym czasie odlej trochę bulionu i rozprowadź w nim masło orzechowe. Mieszankę dodaj do garnka z krabami i gotuj przez kolejne 10 minut, nie przerywając mieszania. Żeby zagęścić zupę – rozgnieć banany i ponownie wszystko wymieszaj, żeby uniknąć przypalenia.
Krok 5
1 min
Gdy zupa będzie gotowa, nałóż ją na talerze. Na każdym talerzu połóż też po jednym krabie. Danie możesz udekorować posiekaną kolendrą, kwaśną śmietaną, świeżymi pomidorami i cytryną.
Krok 1
z
5
Umyj i oczyść kraby.
Krok 2
z
5
Rozgrzej duży garnek i dodaj olej. Gdy olej będzie ciepły, dodaj cebulę szczypiorek, posiekany czosnek, kumin i zielony pieprz. Smaż, aż cebula będzie szklista.
Krok 3
z
5
Do tego samego garnka dodaj 2 litry wody, bulion warzywny WINIARY, kraby, dojrzałe banany i gotuj przez 30 minut.
Krok 4
z
5
Po tym czasie odlej trochę bulionu i rozprowadź w nim masło orzechowe. Mieszankę dodaj do garnka z krabami i gotuj przez kolejne 10 minut, nie przerywając mieszania. Żeby zagęścić zupę – rozgnieć banany i ponownie wszystko wymieszaj, żeby uniknąć przypalenia.
Krok 5
z
5
Gdy zupa będzie gotowa, nałóż ją na talerze. Na każdym talerzu połóż też po jednym krabie. Danie możesz udekorować posiekaną kolendrą, kwaśną śmietaną, świeżymi pomidorami i cytryną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0