Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?
Dodaj do CookBook

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

(2)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Truskawki
5 
Żółtko
6  łyżeczek
Cukier
5  g
Cukier wanilinowy WINIARY
2 
Banany
100  g
Orzechy laskowe prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.9 g
Wartość energetyczna
343.8 kcal
Tłuszcze
21.7 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosty i szybki sposób na szybki deser
Przepisy łatwe i szybkie do wykonania uwielbia każdy! Nic dziwnego, ponieważ często nie mamy pod ręką wielu składników. Kogiel mogiel to jeden z tych pomysłów na deser, który może wykonać każdy, a do jego przyrządzenia wystarczą proste produkty, które mamy w domu. Takie uniwersalne przepisy takie jak ten mają jeszcze jedną ważną zaletę! Można je serwować niezależnie od okazji i z pewnością urzekną nie jedno podniebienie. Znane desery to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla gotowych słodyczy. Warto więc w chwilach, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, spędzić kilkanaście minut w kuchni. Dodatkowo wiele osób traktuje gotowanie i pieczenie jako idealny sposób na spędzenie wolnego czasu. Kogel-mogel zna prawie każdy. Do swojej dużo rozpoznawalności z pewnością przyczynił się fakt, że był to deser chętnie przyrządzany przez nasze babcie.

Kogel mogel – przepis
W kuchni najgorsza jest nuda, a sposobem jej uniknięcia jest tworzenie urozmaiconych wersji deserów i taki może być również kogel mogel przepis, który proponujemy. Różni się od tradycyjnej wersji sposobem przygotowania i możliwością wykorzystania dodatkowych składników. Zapiekany kogel mogel to uczta dla zmysłów. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, a w szczególności tym, którzy są zwolennikami deserów na ciepło. Taki sposób przyrządzenia zmienia dotychczas znane oblicze tego słynnego przepisu. Zapiekana wersja jest również delikatniejsza i sprzyja bardziej estetycznemu podaniu. Tradycyjną wersję kogla mogla serwowano w szklankach, natomiast tę podaje się w kokilkach, co z pewnością zwiększa walor estetyczny. Urozmaicenie tkwi również w towarzyszącej mu owocowej nucie, którą można również urozmaicić innymi smakami, np. bakalii.

Kogel-mogel - moc dodatków
Kogel mogel zapiekany nie tylko polega na innym sposobie jego przyrządzenia, ale również na zastosowaniu odpowiednich dodatków. Takimi są owoce, które nadadzą smaku i charakteru temu znanemu deserowi, jakim jest kogel mogel. Jak zrobić taką wersję? Przede wszystkim należy wybrać swoje ulubione owoce. Może to być jeden rodzaj lub kilka rodzajów. Jeśli chcemy zadbać o to, aby taki deser był bardziej pożywny, to sięgnijmy również po inne dodatki. Są one doskonałym punktem wyjścia do stworzenia unikalnej kompozycji smakowej. Świetnie w tym celu sprawdzą się orzechy i bakalie. Można też tutaj dodać to, co akurat mamy pod ręką lub stworzyć konkretną wariację smakową, np. kokosową lub orzechową.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Szykujemy kokilki, niczym ich nie smarujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Banana kroimy w plastry.
  • Krok 3

    3 min
    Do kokilek wkładamy pokrojonego w plastry banana i truskawki.
  • Krok 4

    5 min
    Żółtka miksujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
  • Krok 5

    2 min
    Zalewamy koglem moglem owoce.
  • Krok 6

    2 min
    Posypujemy orzechami laskowymi.
  • Krok 7

    0 min
    Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy do momentu, aż kogel mogel przyrumieni się .Zajadamy od razu po przygotowaniu.
Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 1 z 7

Szykujemy kokilki, niczym ich nie smarujemy.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 2 z 7

Banana kroimy w plastry.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 3 z 7

Do kokilek wkładamy pokrojonego w plastry banana i truskawki.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 4 z 7

Żółtka miksujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 5 z 7

Zalewamy koglem moglem owoce.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 6 z 7

Posypujemy orzechami laskowymi.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 7 z 7

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy do momentu, aż kogel mogel przyrumieni się .Zajadamy od razu po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekany łosoś w piekarniku

    Zapiekany łosoś w piekarniku

    20 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    41 min Łatwy
  • Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

    Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

    47 min Łatwy
  • Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

    Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu