Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

(2)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Truskawki
5 
Żółtko
6  łyżeczek
Cukier
5  g
Cukier wanilinowy WINIARY
2 
Banany
100  g
Orzechy laskowe prażone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.44 g
Węglowodany
33.86 g
Tłuszcze
21.73 g
Wartość energetyczna
343.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosty i szybki sposób na szybki deser
Przepisy łatwe i szybkie do wykonania uwielbia każdy! Nic dziwnego, ponieważ często nie mamy pod ręką wielu składników. Kogiel mogiel to jeden z tych pomysłów na deser, który może wykonać każdy, a do jego przyrządzenia wystarczą proste produkty, które mamy w domu. Takie uniwersalne przepisy takie jak ten mają jeszcze jedną ważną zaletę! Można je serwować niezależnie od okazji i z pewnością urzekną nie jedno podniebienie. Znane desery to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla gotowych słodyczy. Warto więc w chwilach, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, spędzić kilkanaście minut w kuchni. Dodatkowo wiele osób traktuje gotowanie i pieczenie jako idealny sposób na spędzenie wolnego czasu. Kogel-mogel zna prawie każdy. Do swojej dużo rozpoznawalności z pewnością przyczynił się fakt, że był to deser chętnie przyrządzany przez nasze babcie.

Kogel mogel – przepis
W kuchni najgorsza jest nuda, a sposobem jej uniknięcia jest tworzenie urozmaiconych wersji deserów i taki może być również kogel mogel przepis, który proponujemy. Różni się od tradycyjnej wersji sposobem przygotowania i możliwością wykorzystania dodatkowych składników. Zapiekany kogel mogel to uczta dla zmysłów. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, a w szczególności tym, którzy są zwolennikami deserów na ciepło. Taki sposób przyrządzenia zmienia dotychczas znane oblicze tego słynnego przepisu. Zapiekana wersja jest również delikatniejsza i sprzyja bardziej estetycznemu podaniu. Tradycyjną wersję kogla mogla serwowano w szklankach, natomiast tę podaje się w kokilkach, co z pewnością zwiększa walor estetyczny. Urozmaicenie tkwi również w towarzyszącej mu owocowej nucie, którą można również urozmaicić innymi smakami, np. bakalii.

Kogel-mogel - moc dodatków
Kogel mogel zapiekany nie tylko polega na innym sposobie jego przyrządzenia, ale również na zastosowaniu odpowiednich dodatków. Takimi są owoce, które nadadzą smaku i charakteru temu znanemu deserowi, jakim jest kogel mogel. Jak zrobić taką wersję? Przede wszystkim należy wybrać swoje ulubione owoce. Może to być jeden rodzaj lub kilka rodzajów. Jeśli chcemy zadbać o to, aby taki deser był bardziej pożywny, to sięgnijmy również po inne dodatki. Są one doskonałym punktem wyjścia do stworzenia unikalnej kompozycji smakowej. Świetnie w tym celu sprawdzą się orzechy i bakalie. Można też tutaj dodać to, co akurat mamy pod ręką lub stworzyć konkretną wariację smakową, np. kokosową lub orzechową.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Szykujemy kokilki, niczym ich nie smarujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Banana kroimy w plastry.
  • Krok 3

    3 min
    Do kokilek wkładamy pokrojonego w plastry banana i truskawki.
  • Krok 4

    5 min
    Żółtka miksujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
  • Krok 5

    2 min
    Zalewamy koglem moglem owoce.
  • Krok 6

    2 min
    Posypujemy orzechami laskowymi.
  • Krok 7

    0 min
    Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy do momentu, aż kogel mogel przyrumieni się .Zajadamy od razu po przygotowaniu.
Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 1 z 7

Szykujemy kokilki, niczym ich nie smarujemy.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 2 z 7

Banana kroimy w plastry.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 3 z 7

Do kokilek wkładamy pokrojonego w plastry banana i truskawki.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 4 z 7

Żółtka miksujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 5 z 7

Zalewamy koglem moglem owoce.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 6 z 7

Posypujemy orzechami laskowymi.

Zapiekany kogel mogel - jak zrobić?

Krok 7 z 7

Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy do momentu, aż kogel mogel przyrumieni się .Zajadamy od razu po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Omlet bananowy

    Omlet bananowy

    30 min Łatwy
  • Owsianka z bananem

    Owsianka z bananem

    25 min Łatwy
  • Omlet bez jajek

    Omlet bez jajek

    22 min Łatwy
  • Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

    Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

    53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu